17. siječanj 2020.

Martina Dalić: Tužno je gledati koliko je Todorić spreman bježati od odgovornosti i vlastitih pogrešaka

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić reagirala je u četvrtak na tvrdnje bivšeg čelnika Agrokora Ivice Todorića da mu je Agrokor 'ciljano otela grupa Borg', rekavši kako je vrijeme da se Todorić suoči sa svojim greškama i prestane iznositi laži i apsurdne teorije zavjere.

Bivši vlasnik Agrokora i optuženik za višemilijunske gospodarske malverzacije Ivica Todorić u četvrtak je novinarima prezentirao mailove koji, po njegovom tumačenju, dokazuju da mu je Agrokor ciljano otela grupa Borg, u kojoj su, kako tvrdi, bili ministri Zdravko Marić i Martina Dalić, a svime je, kaže, rukovodio premijer Andrej Plenković.

Reagirajući na taj istup Ivice Todorića, bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić u priopćenju za medije navela je kako je 'tužno gledati koliko je osoba koja je do prije koju godinu smatrana sposobnim poduzetnikom, spremna bježati od odgovornosti i vlastitih pogrešaka'.

- Umjesto iznošenja laži i izmišljanja teorija zavjere gospodin Todorić bi trebao priznati pogreške koje je učinio u upravljanju Agrokorom i zbog kojih je Agrokor završio u stečaju - navela je Martina Dalić.

Dodaje kako je 'istina da je Agrokor završio u stečaju jer Ivica Todorić i Uprava Agrokora nisu na vrijeme prepoznali, reagirali i spriječili krizu u Agrokoru. Vjerovnici su u nagodbi otpisali Agrokoru 3 milijarde eura, odnosno 22,2 milijarde kuna kredita kojima je Agrokor opteretio upravo Ivica Todorić, a cijeli proces porezne obveznike, proračun i hrvatske građane nije koštao ništa', podsjetila je.

Bivša ministrica gospodarstva u priopćenju je istaknula da je 'istina također da je Todorić zajedno sa svim članovima Uprave Agrokora zatražio od Trgovačkog suda u Zagrebu primjenu Zakona o izvanrednoj upravi.' Bez njihova zahtijeva sudu izvanredna uprava ne bi bila moguća.

- Smatram stoga da je krajnje vrijeme da se gospodin Todorić suoči sa svojim greškama i prestane iznositi laži, apsurdne teorije zavjere i vrijeđati ljude koji su sudjelovali u sprečavanju da se kolaps Agrokora transformira u kolaps hrvatskog gospodarstva - stoji u priopćenju Martine Dalić.