Hrvatska
StoryEditor

Mate Rimac glavni lik stripa u udžbeniku za tehničku kulturu

14. Ožujak 2021.
Strip

Mladi hrvatski inovatori Mate Rimac, Albert Gajšak, Ivan Mrvoš, Marin Trošelj, jedan od kreatora heksapod – edukacijskog robota robota STEMI sa svojim kolegama, te Ivan Kožar, koji je izumio završio glazbenu Teslinu zavojnicu, postali su likovi stripova objavljenih u 'Svijetu tehnike' udžbenicima tehničke kulture za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole koje je objavila Školska knjiga. Osim spomenutih, a javnosti dobro poznatih mladih inovatora, likovi edukativnih stripova su: sveučilišni profesor Igor Franić koji je radio na projektu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, arhitektica Kata Marunica zaslužna za spomenik Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici, docentica Ankica Kovač koja je na FSB-u napravila prototip prvog hrvatskog bicikla na vodik i prvu punionicu vodika u Hrvatskoj, dr. sc. Ana Sović Kržić, profesorica na FER-u i prva žena predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza koji se bavi popularizacijom robotike kod mladih, te još neki...

Prema riječima urednice knjiga Maje Mačinko, profesorice tehničke kulture u Osnovnoj školi Ivana Cankara u Zagrebu, svaki strip povezuje nečiju životnu priču s cjelinom iz područja kojom se bavi. Na taj način pokušali su današnjim novim generacijama pokazati da mogu postati što god žele.

- Razmišljajući o današnjim generacijama učenika koje su odrasle u nekom drukčijem okruženju i digitalnom svijetu u kojemu imamo mogućnost da do njih dopremo s mladim ljudima koji su njima slični, nastala je ova ideja. Promišljajući o tome kako dosadašnji udžbenici izgledaju i kako svi većinom pričaju o Tesli i velikanima znanosti, sjetila sam se ideje kako bi našim klincima danas bilo puno bolje približiti tehniku kroz neke njima poznatije i sličnije primjere i priče. Tako je nastala ideja o stripu (jer je strip i danas djeci zanimljiv, a iz slika se informacije lako pamte) u kojemu mladi inovatori pričaju svoju priču od početaka u školi do uspjeha danas. Kroz nekoliko rečenica i ilustracija djeci se može dočarati emocije i sve što su inovatori proživljavali. Osobe u stripu su njima puno bliže jer žive i rade sad, mogu pratiti njihove uspjehe i dalje kontinuirano, upoznati ih i surađivati s njima. Jako je važno današnjim generacijama pokazati kako mogu biti što god požele, no ono još važnije je da na sitni neuspjeh u životu ne treba odustati već nas on treba dodatno motivirati i gurati dalje. Sve pogreške i pokušaji izgradile su ove mlade poduzetnike i inovatore u ono što jesu – kaže Mačinko. Ističe da je bio užitak raditi s inovatorima jer je svatko od njih s velikim je veseljem prihvatio izazov što će inspirirati nove mlade generacije. Potrudili su se pronaći i fotografije iz djetinjstva,
što zornije ispričati svoje priče i kroz što su sve prolazili, poslati slike inovacija/radova iz djetinjstva, te reći tko im je bio motivacija.

- Bio je pravi užitak stvarati priče o njihovim životima s poučnim tekstovima za nove generacije mladih. Zaključili smo da ovakvom pozitivnom suradnjom mijenjamo svijet djece na bolje i ohrabrujemo ih da se okušaju u svijetu poduzetništva i inovacija te odaberu neko od strukovnih zanimanja koja su danas zanemarena ili jednostavno pronađu sebe u nečemu i svaki dan žive svoj posao s osmijehom na licu – kaže Mačinko.

19. travanj 2024 12:37