18. listopad 2021.

Mati Rimcu kasni projekt za koji je dobio 52 milijuna kuna državnih potpora – je..ga kasni i Mercedes

Mate Rimac

   

Mati Rimcu zapeo je projekt za koji je dobio 52 milijuna kuna državnih potpora: ‘Rok mu je istekao, a o tome se šuti. Svjesni smo da mu se poslovni model temelji na lažnim obećanjima, očekujemo odgovornost aktera‘ izjavila je šefica Radničke fronte Katarina Peović za Slobodnu Dalmaciju što joj nije prvi put da se obrušila na Rimca.

Naime, Rimac Automobili su dobili 52,2 milijuna kuna za homologaciju koja je trebao biti gotova ovog ljeta, točnije 22. srpnja, ali je Rimac zatražio produženje koje mu je odobreno pa je sada rok pomaknut na 30. lipnja 2022. godine. Inače, homologacija vozila odnosno dijelova, sklopova i uređaja vozila je ispitivanje i utvrđivanje sukladnosti ispitivanih dijelova prema ECE pravilnicima ili EEC/EC direktivama i EU uredbama koje se odnose na ispitivani dio i na određenu kategoriju vozila.

To da ona nije završena potvrdili su i iz HAMAG-BICRO-a te su dodali kako je zbog pandemije Rimcu odobreno produljenje projekta. HAMAG-BICRO dodaje  kako tvrtka Rimac Automobili d.o.o. projektom namjerava razviti i homologirati električni superautomobil koji će predstavljati novitet na globalnom tržištu, piše Index.

- Cilj stvaranja vlastitog inovativnog proizvoda je ponuditi tržištu jedinstveni proizvod čije je globalno tržište u trenutku prijave projekta procijenjeno na 1036 mil. USD godišnje te će uspješnim završetkom projekta tvrtka biti spremna za komercijalizaciju supersportskog automobila, kao i baterijskih paketa i infotainment sustava. Korisnik je izvijestio da je izvršio sve glavne projektne aktivnosti Razvoj i homologacija supersportskog električnog automobila C2 i Nabavka nematerijalne imovine osim homologacije automobila, što predstavlja finalnu fazu provedbe projekta –stoji u odgovoru HAMAG-BICRO-a.

Na napise u Slobodnoj i Indexu Rimac nije reagirao, ali se javio na Facebook post vlasnika Indexa, a njegovu objavu/odgovor prenosimo u cijelosti.

Stvarno se nisam mislio uključivati u ovo ali ovako na brzinu..

 • Tu se radi o razvoju Nevere, u koju smo mi uložili preko 130 milijuna eura (od naših investitora), a ovdje smo prozvani za 7M Eura EU novca (ne iz proračuna)
 • Volio bih vidjeti neki drugi R&D projekt u RH s toliko velikim iznosom investicije i samofinanciranja (5% iz EU fondova, 95% vlastita sredstva)
 • Na projektu radi full-time preko 500 ljudi, većinom inženjera, a parcijalno svi zaposlenici Rimac Automobila (preko 1.000 ljudi) + stotine vanjskih dobavljača i suradnika
 • Kompleksnost razvoja ovakvog proizvoda gospođa Peović ne može zamisliti. Razviti i proizvesti ovakav proizvod u Hrvatskoj je bilo nezamislivo do sada
 • Kasnimo – jebiga. Kasni i Mercedes s AMG Project One 2 godine, Aston Martin kasni 3 godine sa Valkyriem itd. Nismo nikad krili da kasnimo.
 • Istovremeno gradimo firmu, proizvod, proizvodne pogone, procese, tim, strukturu… Velik je zalogaj. Zar je toliki grijeh kasniti?
 • Bili smo maksimalno transparentni s cijelim projektom – na našem YouTube kanalu se mogu vidjeti crash-testovi, proizvodnja, razvoj, simulacije… Garantiram da niti jedan razvoj automobila nije toliko detaljno i transparentno popraćen
 • Završavamo homologaciju i pokrenuli smo proizvodnju – uskoro ćemo pokazati prve aute kupaca
 • Do sad je proizvedeno 16 prototipova i pred-serijskih automobila. Prošli tjedan je krenula proizvodnja auta za kupce dok se istovremeno rade finalni homologacijski testovi. Očekujemo da će homologacija završiti prije prvih isporuka.
 • Na početku projekta smo bili 300-tinjak zaposlenika. Utrostručili smo se od tada – kada pričamo o efektima projekta, to je već dosta dobar KPI. A zapravo je projekt tek krenuo (još treba proizvesti sve aute)
 • Što je sa stotinama drugih projekata u sklopu istog financiranja – IRI-a? Da li su svi po planu? Nitko ne kasni?
 • Ako smo ikako oštetili državu (ili EU) s ovim projektom – ja ću osobno garantirati da vraćamo svaku kunu od tih 7 milijuna eura za koje nas se proziva. Mislim da je korist koju država dobiva od ovog projekta nemjerljiva.