Hrvatska
StoryEditor

MI Braća Pivac kupila je od Kraš ESOP-a 276.441 dionicu

23. Studeni 2019.
Tanjica Litkar i Ivica Pivac

Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu, priopćila je ta tvrtka.

MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara-Kraševih radnika, 276.441 redovnu dionicu, koje predstavljaju 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša.

Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 milijuna kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca.

Dogovor o prodaji dionica Braći Pivac postignut je nakon jutrošnje skupštine Kraš ESOP-a, na kojoj su dane upute upravi kako pregovarati s potencijalnim kupcima dionica.

Osim ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV). U njemu su definirane dodatne obveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njezin plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u priopćenju.

Pod obvezama MI Braća Pivac u kupoprodajnom ugovoru navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika. Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.

- U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti, izjavio je predsjednik Uprave MI Braća Pivac Ivica Pivac.

U MI Braća Pivac ističu da današnjim potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika.

Uz MI Braća Pivac članice grupe su PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda.

 

18. travanj 2024 06:01