Hrvatska
StoryEditor

Mihaela Visinski - Aplikacija Rutmap Zagreb turistima nudi više od Googlea

25. Siječanj 2020.
Mihaela Visinskifoto Dražen Lapić
Startup Event Roster je krajem 2018. predstavio aplikaciju Rutmap Zagreb, a uoči Adventa u Zagrebu 2019. znatno ju je modernizirao. Jednostavnim klikom turisti i domaći mogu dobiti gotovo sve potrebne informacije, od smještaja, prometa, restorana do gradskih znamenitosti. U tvrtki kažu da ih često uspoređuju s Google Street Viewom, ali njihova aplikacija daje više i, što je važnije, stalno ažurira podatke

Aplikacija koja na jednom mjestu donosi baš sve što je potrebno turistima, bio bi najkraći opis 'smart city' platforme Rutmap Zagreb koja posljednjih mjeseci privlači sve više pozornosti domaće javnosti. Iza nje stoje zagrebački startup Event Roster i sarajevski BetaTel Studio, a u trenutku pisanja ovog teksta u pripremalo se i veliko moderniziranje Rutmapa, s mnogim dodacima i pogodnostima namijenjenima pružanju kompletnoga turističkog iskustva svakom tko ga skine na svoj laptop ili pametni telefon.

– Uvijek sve krene od ideje, pa smo tako i mi došli na ideju o Event Rosteru. Taj projekt, prema kojem smo i dobili ime, još je u idejnoj fazi jer nam je 'uletio' Rutmap. Aplikacija je nastala u suradnji sa sarajevskom tvrtkom BetaTel Studio, koju je ona počela razvijati za tržište Bosne i Hercegovine, nakon čega smo se i mi uključili u priču. Trenutačno je razvijamo za Zagreb i Zagrebačku županiju, a planiramo i širenje. Iduća na redu je Istra; naša istraživanja pokazala su da su ondje i inače otvoreni za tehnološke novosti. Logičan je korak širenje na ostatak obale, ali željeli bismo istaknuti i neka ruralna područja. Strašno mi je žao zbog Slavonije, ne znam kolika bi tu bila financijska dobit, ali ako bi priča dobro krenula rado bismo pokušali potaknuti i taj dio, da dođe malo više do izražaja – uvodi nas u priču suosnivačica Mihaela Visinski, koja je u svijet tehnologije i aplikacija ušla nakon osamnaest godina provedenih u geodeziji jer joj je, napominje, nedostajala mogućnost za veće kreativno izražavanje.

Event Roster zamišljen je kao svojevrsni spoj tehnologije i društvenog života pojedinca u jednom od najvažnijih aspekata naših života – slobodnom vremenu i zabavi. Istoimeni startup, u kojem je uz Mihaelu zasad njezin suprug Tomica, nudi i izradu drugih web-rješenja kao što su web-dizajn, grafički dizajn ili virtualne šetnje.

Veliki bum u Bosni

Od nove godine planiraju i nova zapošljavanja, točnije proširiti svoj tim developerima i stručnjacima za prodaju i marketing.
Suradnja s BetaTelom inicirana je za jedne poslovne konferencije u Sarajevu, gdje se Tomica Visinski upoznao s direktorom te tvrtke. Osim glavnoga grada BiH, Rutmap je u tom trenutku pokrivao i Tešanj te Gračanicu, nakon čega ga je Event Roster počeo razvijati i kod nas. Jedan od glavnih motiva za nastanak ove aplikacije u susjednoj je državi bila činjenica da nije pokrivena Google Street Viewom, s kojim Rutmap često uspoređuju.

– Tamo je aplikacija napravila veliki bum. Kod nas je također dobro prihvaćena, djelomično i zato što su snimke s Google Street Viewa koje pokrivaju Hrvatsku nastale sada već prilično davne 2011. godine. Trudimo se sve to ažurirati, da u bazi, primjerice, nemate restorane ili kafiće koji ne rade već godinama. Često nas uspoređuju s Googleom, ali mi smo mnogo širi. Pokušali smo u jednoj aplikaciji ujediniti ono što inače pokriva njih pet ili šest, zbog čega je idealna za turiste – ističe Mihaela.

Super i za domaće

Unutar aplikacije tako ćete pronaći virtualni prikaz okoline sa svim kulturnim i povijesnim znamenitostima, kompletnu ponudu događaja u gradu, popis najbližih restorana kao i mjesta na kojima se poslužuju samo određena ili manje tipična jela, informacije o javnom prijevozu i najbližim taksi-stajalištima te kartu na kojoj su posebno dizajnirani neki objekti. Zahvaljujući sveobuhvatnosti usluge, itekako korisna može biti i lokalnom stanovništvu, a ne samo strancima i onima koji manje poznaju naš glavni grad. Velika prednost u odnosu na slične proizvode je i to što je iznimno jednostavna za korištenje – dovoljno je samo kliknuti na određenu ikonu.

Suradnja s turističkim agencijama Rutmap je proširila i za nekoliko turističkih tura koje te agencije stavljaju u aplikaciju, a novost su i tri ture koje su osmislili Mihaela i Tomica. Na njima vam neće trebati turistički vodič, već sve možete obilaziti potpuno sami i informirati se o tome što ste upravo vidjeli. Rutmap, na kojem je sedmero ljudi radilo oko godinu dana, hrvatskoj javnosti je predstavljen na početku prošlogodišnjeg Adventa u Zagrebu, koji je u međuvremenu dobio i zasebnu rubriku na toj platformi. Među novostima koje donosi najavljeni 'update' svakako je i mogućnost navigacije za sve koji odaberu 'online' opciju (dosad je čitava aplikacija bila 'offline').

Poslovni paketi

Za poslovne subjekte koji se žele reklamirati ili istaknuti na karti tu su tri poslovna paketa, osnovni besplatni te oni za koje će morati izdvojiti 400, odnosno 600 kuna na mjesec, a koji uključuju virtualne šetnje, vlastiti pin na karti, marketinška savjetovanja, izradu 'onepage siteova', kao i mnoge druge pogodnosti. U ovom trenutku aplikacija je dostupna na hrvatskom i engleskom, ali pripremaju se i još neki strani jezici.

Posebnost čitave priče je što se sve od navedenog može upotrijebiti i u poslu, posebno u slučaju gradskih uprava i jedinica lokalne samouprave.

– Imamo dva automobila koja snimaju kamerama u 360 stupnjeva. To je dio paketa koji planiramo ponuditi i našim općinama – cilj je napraviti virtualnu bazu kojom se djelatnici tih općina potom mogu koristiti i u poslu. Paket uključuje izradu spomenutih snimaka, nakon čega radimo svojevrsni digitalni album po godinama, uz pomoć kojeg bi se mogli izvlačiti različiti podaci i statistike, pratiti kako se općina razvijala, što se u njoj novoga otvorilo, koja su se mjesta zatvorila i slično – objasnila je Visinski.

Njihova 'smart city' platforma nedavno je uvrštena i na službene stranice Turističke zajednice grada Zagreba, od Grada su dobili i potporu za samozapošljavanje u iznosu od 55.000 kuna, a čekaju i odgovor na svoju prijavu za financiranje iz fondova Europske unije. Planiraju se prijaviti i na neke od brojnih natječaja koji se nude mladim poduzetnicima i startupovima, što dosad nisu činili jer su odlučili pričekati da 'update' bude završen.

Fokus na marketingu

Mihaela Visinski je posebno pohvalila Plavi ured, odakle bi, napominje, svaki poduzetnik ili onaj tko to želi postati, trebao krenuti. Tamo se mogu dobiti sve potrebne informacije, savjeti, edukacije pa čak i pomoć kod dobivanja poticaja i prijavljivanja na natječaje.

Planova i ambicija im ne nedostaje pa se osim aktivnosti s Rutmapom, pripremaju ozbiljnije posvetiti i projektu Event Roster. Uz to izrađuju i najrazličitija web-rješenja, među kojima se u Hrvatskoj, napominje naša sugovornica, trenutačno najviše traži grafički dizajn. Tako je, primjerice, dosta radila vizualni identitet prehrambenih kompanija. Još jedna niša je i izrada postera, nešto što u posljednje vrijeme ponovno postaje jako popularno.

Trenutačno im je fokus na marketingu i 'downloadu', točnije povećanju broja 'downloada'. Živimo u vremenu u kojem se sve gleda kroz brojke i ako nemate dovoljan broj skidanja aplikacije automatski vas neće doživljavati pretjerano ozbiljno. Dobru suradnju ostvarili su i s privatnim iznajmljivačima smještaja, napravivši naljepnice s QR kodovima koje su oni potom polijepili unutar svojih apartmana. Nešto slično u skorijoj će budućnosti ponuditi i hotelima, u vezi s čim upravo finaliziraju završne detalje.

20. travanj 2024 05:26