Hrvatska
StoryEditor

Ministar Horvat dodjelio potpore i poručio: Pripremite se, bit će kontrola!  

05. Prosinac 2019.
Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)' ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 54 milijuna kuna. Tim odlukama poduzetnicima će se sufinancirati izrada, razvoj i nabava IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa i proizvodnje, kao i implementacija, prilagodba i integracija poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom u svojim poduzećima. Do sada je u sklopu tog Poziva doneseno 679 Odluka o financiranju ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 256 milijuna kuna.

- Danas poduzetnike potičemo s novih 54 milijuna kuna, a možda baš neki od vas, temeljem impletacije ovih rješenja, budete presudni da BDP sljedeće godine iznosi iznad tri posto, možda čak i pet posto, čemu težimo - nada se ministar koji je ipak poručio poduzetnicima iz cijele Hrvatske, koji su dobili potporu, da se pripreme jer će kontrola oko trošenja novca biti.

- Vrijeme kad se novac trošio bez kontrole je iza nas - poručio im je ministar Horvat.

Ministar Horvat je dodao i to da ga posebno veseli i najava novog poziva IRI 2, vrijednog 770 milijuna kuna, kojim će se poticati suradnja poduzetnika i znanstveno–istraživačkih institucija, ali novci se više neće dodjeljivati po principu najbržeg prsta, poručio je ministar.

Jasmina Bilać iz agencije ProConveta za organizaciju kongresa, konferencija i poslovnih događanja, dobila je potporu u iznosu od preko pola milijuna kuna kojom će pokriti troškove uvođenja novog softvera. Zadovoljna je, jer to znači da će se agenciji smanjiti administrativan dio posla.

- To je softver kojim ćemo ubrzati te tzv. dosadne poslovne procese, tako da će nam ostati više vremena za kreativu i za naš core-business - objasnila je Bilać koja zapošljava još dvije osobe i ima godišnji promet oko, kaže, dva milijuna kuna.

Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a na dodjeli je izrazio nadu kako će ovom financijskom podrškom poduzetnici unaprijediti svoje poslovanje, a time poboljšati i svoj tržišni položaj, dok Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU poručuje kako će ova konkretna ulaganja doprinijeti povećanju konkurentnosti samih poduzeća, ali i Hrvatske u cjelini.

Inače, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do kraja ove i tijekom 2020. godine planira objaviti dodatna četiri poziva, ukupne indikativne vrijednosti 1,152 milijarde kuna. Dva poziva vrijedna 870 milijuna kuna namijenjena su direktno poduzetnicima i bit će usmjerena na istraživanje, razvoj i inovacije kroz Pozive 'Integrator' i 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II', (IRI 2). Poduzetnicima će se dodjeljivati potpore za projekte istraživanja i razvoja s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa, ulaganja u vlastite istraživačko-razvojne kapacitete ili jačanje suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama kroz aktivnosti istraživanja i razvoja.

24. travanj 2024 08:13