Hrvatska
StoryEditor

Ministar Kujundžić stavio mandat na raspolaganje

27. Siječanj 2020.
Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić stavio je u ponedjeljak svoj mandat na raspolaganje premijeru Andreju Plenkloviću rekavši kako od njega očekuje da će odluku donijeti na temelju činjenica, a ne medijskih napisa.

- Kriv sam jer sam formalno nomotehnički krivo ispunio imovinsku karticu. Pošto sam sve u životu stekao pošteno nisam bio opterećen formom, a po drugoj strani sadržajno ništa nisam nelegalno ili moralno sporno učinio - poručio je Kujundžić na konferenciji za novinare i ispričao se za nemarno ispunjenu imovinsku karticu.

Moral i životni kredo mi ne dopuštaju dati ostavku

Za niz članaka u medijima o poslovanju nekadašnje firme njegove supruge 'Zidni vrt', isplatama Ministarstva zdravstva prema tvrtkama Kujundžićevih prijatelja, prodaji nekretnine ispod tržišne vrijednosti i neprijavljenim nekretninama na Pagu ustvrdio je da su redom neistiniti i da bez provjeravanja činjenica diskreditiraju njegov životni rad i dignitet te njegovu obitelj i prijatelje.

- Po broju skandala koji svakodnevno izlaze razvidno je svakome da se radi o okrestriranom napadu, odnosno djelovanju interesnih skupina - ocijenio je ministar i poručio da će dokumentacijom dokazati neistinost tih napada i zatražiti zaštitu pravnih tijela kako bi se u budućnosti spriječili takvi linčevi.

- Niti jedna pozicija nije vrijedna ovakvog tereta i najjednostavnije bi bilo dati ostavku, međutim moj moral i životni kredo mi ne dopuštaju to učiniti jer bi s time pobijedile interesne skupine koje čine štetu svima - kazao je Kujundžić ne precizirajući o kojim interesnim skupinama je riječ.

Otkrio je da se s premijerom Plenkovićom dogovorio u korektnom ozračju staviti svoj mandat na raspolaganje kako bi dobio vrijeme za obranu.

Rekao je da će svi dokumenti biti proslijeđeni Povjerenstvu za sukob interesa, premijeru, članovima Vlade, koalicijskim parterima i Predsjedništvu HDZ-a i pozvao Plenkovića da odluku o smjeni donese na temelju činjenica, a ne medijskih napisa.

Dodao je kako premijer nema vremenski rok za odluku, ona može biti ove sekunde, a može proći i nekoliko dana.

Branim premijera, Vladu i HDZ

- Ja nisam ekspert za pravo, ali s formalno-pravnog aspekta dok premijer ne potpiše ostavku, do tog trenutka ja vodim ministarstvo - rekao je Kujundžić odgovarajući na pitanja novinara.

Na sastanku s Plenkovićem su razmotrili sve varijante, a premijer mu je odlučio ostaviti prostor da iznese obranu, te će potom vidjeti što će učiniti s obzirom na politički rejting stranke. "Ja zapravo ovim činom branim premijera, Vladu i HDZ", ustvrdio je.

Kujundžić je poručio kako je njegov put kao ministra bio izuzetni težak jer nije dio nijedne interesne skupine, ali je radio pošteno, najbolje što je znao i u interesu države i zdravstva.

Pohvalio se povlačenjem sredstava iz EU fondova za opremanje bolnica, povećanjem broja specijalizacija, povećanjem plaća zdravstvenim radnicima, prioritetnim listama čekanja, uređenjem kalendara naručivanja, povećanjem izvršenih postupka za 10 do 20 posto, stabilizacijom financijskog sustava, fondom za skupe lijekove...

- Usprkos upozorenjima i prijetnjama pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije i štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, o čemu bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana - dodao je Kujundžić.

Također je napomenuo kako nije dopustio da se informatizacija zdravstvenog sustava u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna iz EU fondova provede po tzv. natjecateljskom postupku uz pregovore, već da to bude otvoren i transparentan natječaj.

Boji se jedino Boga

Na novinarski upit je li prijavio prijetnje koje je primio Kujundžić je odvratio da se nije time bavio ali se 'ne boji nikoga, već jedino Boga'.

Kujundžićev odvjetnik Janko Grlić pobrojao je sve nekretnine Kujundžića naglasivši kako je ona na Ravnicama u Zagrebu kupljena kreditom, ušteđevinom i pozajmicom, a da se tržišna vrijednost stana na Markuševcu mijenjala ovisno o tržišnim uvjetima.

Za nekretninu u Ivanbegovini kazao je da se radi o nasljedstvu i da je u imovinskoj kartici nije navedena površina neuređenog potkrovlja koje se ne koristi.

Za Novalju je rekao da Kujundžić ima jedan apartman, a drugi je prodao, dok je vlasništvo nekretnine u Klari preneseno na likvidatora. Za sva pitanja uputio je zainteresirane da se obrate na e-mail adresu odvjetničkog ureda.

19. travanj 2024 23:07