Hrvatska
StoryEditor

Miodrag Kostić ušao u nekretninski biznis u Hrvatskoj

27. Svibanj 2020.
Miodrag Kostić
MK Group preuzeo je vlasnički udio od 49 posto u šibenskome trgovačkom centru Dalmare, a bacio je oko i na jedan zagrebački poslovni toranj

MK Group srpskoga poduzetnika Miodraga Kostića, jednog od najbogatijih biznismena u Srbiji, širi svoje poslovne operacije u Hrvatskoj, a nakon turizma na red su došle nekretnine. Premda Kostić ne krije da je u Hrvatskoj i dalje zainteresiran za turističke projekte, pogotovo za elitni turizam, a imao je čak i ideje o ulasku u prehrambeni sektor, spajanju velikih regionalnih igrača iz tog biznisa u ozbiljnog igrača na globalnoj razini, ovaj put odvažio se na nešto sasvim drukčije.

Tampten nekretnine, jedna od kompanija pod okriljem MK Groupa, registrirana u Savudriji, preuzele su usred epidemije koronavirusa udjel u vlasništvu trgovačkog centra Dalmare u Šibeniku. Sve je već provedeno u Sudskom registru iz čijeg se izvješća da iščitati da je kompanija kojom upravlja Kostićeva grupacija udio u centru preuzela od Fortenove koja je, prema tom registru, bila vlasnica prodanog udjela ravno mjesec dana.

– U ovom trenutku nemamo komentar. Javnost ćemo pravodobno obavijestiti o svim većim poslovnim aktivnostima kompanije MK Group – kratko su iz beogradske centrale MK Groupa odgovorili na Liderov upit koji su im planovi s trgovačkim centrom na srednjem Jadranu.

Da je Dalmare dobio novog vlasnika udjela od 49 posto Lideru je potvrđeno iz dva izvora – iz Fortenove, ali i iz Zagreb Montaže Vlade Čovića, koji je većinski vlasnik i koji je i sagradio Dalmare. U Fortenovi tako kažu kako su oni u vlasničku strukturu Dalmarea ušli službeno u travnju, no sve je počelo mnogo prije. Riječ je, dodaju, o transakciji iz 2016. koju je potpisala Uprava Agrokora d.d., a koja se zbog formalno-pravnih razloga nije mogla provesti kroz Sudski registar tijekom izvanredne uprave. Mjesec dana poslije, već u svibnju, Fortenova je iz vlasništva izašla i zamijenile su je Tampten nekretnine.

– U međuvremenu je MK Group putem tvrtke Tampten nekretnine kupio potraživanje od UniCredita, koji je kreditor i vjerovnik društva Dalmare, i tako preuzeo i instrumente osiguranja, među ostalim založno pravo na udjelima centra. Radi izbjegavanja sudskih sporova i zadržavanja Konzuma kao zakupnika u nekretnini društvu Tampten nekretnine omogućeno je da postane krajnji imatelj udjela u društvu – odgovorili su iz Fortenove.

Vlado Čović, vlasnik Zagreb Montaže, koja je sagradila sporni trgovački centar i upravlja njime, a i dalje je njegov većinski vlasnik, kaže da ni on ni njegova kompanija s tom transakcijom nemaju ništa, da je svoj udio u Dalmareu srpskom poduzetniku prodala Fortenova koju je pritisnula jedna banka.

– Znali smo da je za ulazak u vlasništvo zainteresiran Miodrag Kostić, mjesecima se o tome spekuliralo, ali nismo se htjeli petljati – rekao je Čović i napomenuo kako on nije zainteresiran za prodaju svog udjela, ali ne isključuje da bi u sljedećim godinama mogao izaći iz tog biznisa koji, napominje, i nije njegov osnovni biznis.

No, poslovni krugovi bruje da je osim šibenskog Dalmarea, Kostić zainteresiran i za preuzimanje jednog poslovnog kompleksa u Zagrebu. Navodno je već u tijeku i due dilligence, a o kojoj se konkretno zgradi radi i što o tome sve kažu u MK Group i vlasnici tornja, pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. Nakon Kempinski hotela i Skiper resorta u Savudriji i oranica i pašnjaka u središnjoj Istri, ovo je prvi put da Kostić želi proširiti svoje operacije na hrvatsku metropolu.

– Ne začuđuje me pojačan interes gospodina Kostića za ulaganje u Hrvatsku. Koliko mi je poznato, on je prije svega zainteresiran za investicije u nekretnine, turizam, financije i bankarstvo – kaže Andrej Grubišić, poslovni analitičar i partner u društvu Grubišić i partneri.

​Kostić je, dodaje Grubišić, ozbiljan investitor koji se zanima za projekte s ozbiljnim povratom i to mu je sigurno u fokusu. Patrick Franolić, direktor poduzeća Spiller Farmer, ne vidi ništa čudno u interesu MK Groupa za ulazak u nekretninski biznis, kako u trgovački centar tako i za potencijalni ulazak u vlasništvo nad poslovnim kompleksom.

– I institucionalni investitori sve više napuštaju trgovanje na burzama i kupnju obveznica te se okreću konzervativnijem i stabilnijem ulaganju u dovršene, iznajmljene, stabilne nekretnine kao što su uredski prostori ili logistički parkovi. Uz turističke nekretnine takve investicije donose godišnji povrat od minimalno sedam i više posto, što je itekako prihvatljivo i primamljivo – objašnjava Franolić i zaključuje da je to vjerojatno početak Kostićevih operacija u Hrvatskoj, to više što vrlo agresivno, navodi, taj investitor nastupa i u Sloveniji.
 

Cijeli tekst o Kostićevom nekretninskom biznisu u Hrvatskoj možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

19. travanj 2024 23:06