Hrvatska
StoryEditor

MIPRO inicira uspostavu nacionalne blockchain infrastrukture CroBSI

24. Svibanj 2021.

Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju MIPRO pokreće inicijativu za uspostavu nacionalne blockchain infrastrukture kako bi u razvoju te tehnologije Hrvatska mogla konkurirati u europskim razmjerima, najavio je u ponedjeljak Karolj Skala iz MIPRO-a.

Skala, koji je potpredsjednik MIPRO-a, jedne od najstarijih udruga tog tipa u regiji i šire, najavio je to na online konferenciji za medije uoči MIPRO-vog Foruma 'Blockchain tehnologija za cirkularnu ekonomiju - Gospodarski izazov, prilika za Hrvatsku!' koji će se održati također online u utorak 25. svibnja i uz ostalo raspraviti i tu inicijativu kao i mogućnosti Hrvatske za taj razvoj.

Cilj tog Foruma je, po riječima Skale, intenzivirati primjenu blockchain tehnologije u Hrvatskoj i unaprijediti inicijativu za izgradnju pilot blockchain infrastrukture ili CroBSI te stvoriti poveznicu sa sličnim inicijativama u EU.

Tehnologija blockchain znači lanac povezanih podatkovnih blokova i temelji se na kriptografiji, a važna je i za kriptovalute, kojih ne bi bilo bez tog koncepta povezivanja blokova i blockchainovog stvaranja distribuirane baze podataka, bez potrebe za korištenjem posebnog entiteta koji će nadzirati transakcije (poput banke).

Šansa za skokovit razvoj

- Hrvatska kao i druge male zemlje ima šansu da unaprijedi gospodarstvo jedino skokovitim razvojem odnosno iskorakom, koji je moguć samo uz pomoć novih tehnologija, a jedna od takvih je blockchain - ocijenio je Skala, dodajući da bi s CroBSI Hrvatska postigla iskustvo i poziciju u razvoju blockchain tehnologije čime bi mogla konkurirati u europskim razmjerima.

Smatra da je to budućnost ne samo za napredne gospodarske subjekte, koji mogu dati doprinos razvoju inovativnih primjena u novim okolnostima i mogućnostima vezanima za cirkularnu ekonomiju, nego i za male tvrtke i male sredine jer se time mogu boriti na tržištima i imati u tome svoj vlastiti put.

- U Hrvatskoj imamo dobre pretpostavke za ubrzanje tog razvoja, a i udruga MIPRO ima misiju spajati znanost i tehnologiju sa gospodarstvom i javnom upravom te želimo djelovati i utjecati na mobiliziranje svih resursa da ta nova tehnologija dobije ubrzanje i da dođemo do primjene mrežnog računarstva i raspodijeljenih sustava - objasnio je Skala.

Dobre temelje za taj razvoj vidi i u važnim, kako je kazao, rezultatima u Hrvatskoj u računarstvu visokih performansi i u tome što ima jako puno dobrih programera i 'softveraša' koji mogu povući tu inicijativu u skokovit razvoj, kao i u dobroj suradnji sa slovenskim kolegama i iz drugih zemalja.

Naglasio je i da blockchain kao sigurno mrežno računarstvo može zasigurno biti temelj pete industrijske revolucije koja će nastupiti za pet-šest godina.

Stručnjak za blockchain i cirkularnu ekonomiju Tadej Slapnik na konferenciji za medije objasnio je da je blockchain tehnologija lanac blokova koji su međusobno povezani uz pomoć kriptografije, kao i da su blockchain transakcije nepromjenjive i nemoguće ih je zamijeniti ili bilo kako krivotvoriti podatke.

- Najveća vrijednost te tehnologije je što omogućava praćenje statusa i resursa, bilo da se radi o informacijama o kvaliteti ili količini, a omogućava i sigurno upravljanje podacima, a glavna primjena u području kružnog gospodarstva ili cirkularne ekonomije je baš usljedivost materijala i svih komponenta u lancu vrijednosti - istaknuo je Slapnik.

Iznoseći da blockchain tehnologija ima ima puno pozitivnih strana, blockchain razvojni inženjer iz IT tvrtke Tolar Josip Maričević kazao je da su u kontakt s tom tehnologijom došli u kontakt prije pet-šest godina, ali tada svi koji su krenuli u nekom tzv. pilot smjeru naišli su na ogroman zid koji je sprječavao daljnji razvoj i primjenu.

- Nastavili smo i dalje s tim, i sada imamo složen algoritam s kojim smo mnogostruko povećali propusnost i smanjili latenciju, što je prije bila najveća prepreka za postavljenje takvih platformi u bilo kakav veći produkcijski sustav - kazao je Maričević, čija tvrtka sada radi u vrhu blockchain tehnologije i razvija blockchain sustave.

Sva trojica su se složila da u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, već postoji nekoliko istaknutih startup tvrtki koje najviše rade na razvoju infrastrukture, protokola i aplikacija za blockchain, što najviše i rade, a uspostavljena je i jaka kripto zajednica kojoj su u fokusu i kripto valute.

Tako postoji i Hrvatska udruga za blockchain i kriptovalute, koja kao neprofitna udruga pomaže i u legislativnoj proceduri te upoznavanju javnosti, a ocijenili su i da Hrvatska generalno ne zaostaje za ostatkom europskih država i ima već veći broj tvrtki koje rade na distribuciji aplikacija i rade svoja rješenja.

18. travanj 2024 10:36