Hrvatska
StoryEditor

Mit o broju skijaša: Kratka geneza zablude o 220 tisuća Hrvata na skijanju

14. Siječanj 2018.

Gotovo svi mainstream elektronički i tiskani mediji nedavno su objavili podatak da oko 200 do 220 tisuća Hrvata odlazi na skijanje. Kad se malo bolje prouče te objave, uočljivo je da nijedan medij nije objavio izvor podataka. Otkud im baš ta brojka koja se slijepo prenosi od medija do medija iz godine u godinu?

U Ministarstvu turizma kažu da oni s tim podacima ne barataju niti ih objavljuju. Procjenu je prije nekoliko godina dao Boris Žgomba, kao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, koje su očito dale podatke o vlastitom bukingu, međutim, kako kaže Žgomba, ta je procjena vrlo 'gruba' i ne postoje egzaktni podaci koliko Hrvata odlazi svake godine u inozemstvo na zimovanje.

Osim toga, pola procijenjenog broja (njih oko 100 tisuća) individualni su gosti koji sami bukiraju odmor, kaže Žgomba, a to je tek podatak koji je vrlo teško provjeriti ako ne stojiš na granici i ne razgovaraš s putnicima automobila.

>>>Najavljena skijaška sezona u Obertauernu: Prvo skijanje već krajem studenog

– Te procjene objavio sam prije sedam ili osam godina na temelju četiri do pet parametara koje je UHPA uzela u obzir. Ne sjećam ih se svih, ali znam da smo u obzir uzimali broj prodanih aranžmana i broj prelazaka granica u skijaškoj sezoni. Ove godine dao sam procjenu da je Hrvata koji odlaze na skijanje deset posto više nego lani, znači oko 220 tisuća, što je realno s obzirom na veću kupovnu moć i veću potrošnju. To je vidljivo i u bukingu ostalih vrsta aranžmana – komentira Žgomba.

Podatke o deset posto većem bukingu ove godine prve je objavila agencija Atlas iz evidencije o vlastitom poslovanju pa su ih opet svi uzeli zdravo za gotovo i počeli upotrebljavati kao službene podatke za cijelo tržište.

>>>Ususret Danu velikih planova – Boris Žgomba: 2018. je za Uniline godina velike tranzicije

– Rast bukinga je evidentan, ali ne znači nužno da sve više Hrvata odlazi na skijanje. Među njima ima i onih koji su prvo putovali u individualnom aranžmanu pa su shvatili da im cjenovno nije ništa mnogo skuplje angažirati agenciju koja im pojednostavnjuje proces. Drugi mit koji se stalno u javnosti predstavlja je da je skijanje rezervirano samo za boljestojeće Hrvate. Apartmani na skijalištima stoje od 500 do 15 tisuća kuna, tako da je ponuda primjerena za svačiji džep. Uostalom, neki ljudi se pak odriču ljetovanja kako bi zimi skijali – komentira Nikolina Frklić iz Atlasa.

Osim paušalne brojke o 200 tisuća hrvatskih skijaša, neki su mediji objavili da ih je toliko na skijanje krenulo u prvom skijaškom tjednu. Žgomba kaže da je ta brojka procjena za cijelu skijašku sezonu, koja traje od prosinca do travnja. Kad mnogo puta ponoviš neku brojku u javnosti, ona se počne uzimati kao činjenica koju više nitko ne preispituje.

14. travanj 2024 12:24