Hrvatska
StoryEditor

Mladi dizajner interijera Sandro Užila: Kako je počela korona tako je meni počela gužva

31. Listopad 2020.
Sandro Užila

Dizajn interijera jedan je od najpoželjnijih i najunosnijih poslova današnjice, a interes za njega ne jenjava. Zaljubljenik u lijepo uređene interijere i eksterijere je i mladi talentirani dizajner Sandro Užila, autor brojnih projekata u Hrvatskoj i vlasnik Wave studija. Po obrazovanju inženjer geodezije i niskogradnje Užila za sebe kaže da je full time kreativac koji ideje klijenta i vlastite vizije pretvara u stvarnost. Najviše poslova dosad je realizirao u rodnoj Istri, a cilj mu je svakodnevno pomicati kreativne granice i ideje pretvarati u stvarnost diljem svijeta. Što sve radi i je li izazovno biti dizajner interijera saznali smo u kratkom razgovoru!

Čime se sve bavite u Wave studiju?

Glavne djelatnosti mog studija su dizajn interijera, arhitektura i 3D vizualizacija. Također, u slobodno vrijeme aktivno treniram nogomet i trener sam mlađim kategorijama kluba NK Jadran te vodim financije i administraciju u obiteljskom OPG-u. Moglo bi se reći da je moja svakodnevica doista dinamična i ispunjena poslom.

Koji su projekti za Vama?

Do sada sam najponosniji na to da sam sudjelovao u stvaranju teretane na otvorenom u Poreču, koja služi i kao centar za kondiciju za osobe s invaliditetom. Dizajnirao sam interijer i eksterijer Fomasina Villas, sudjelovao na projektima na Kanarskim otocima i Bresci te dizajnirao nekolicinu villa, apartmana i ugostiteljskih objekta u Istri i u inozemstvu.

Zašto ste odabrali baš to zanimanje?

Smatram da nisam odabrao to zanimanje nego je ono odabralo mene, jednostavno se dogodilo. Crtam otkad znam za sebe, najviše baš arhitekturu i arhitektonske elemente pa sam uz puno truda, rada i odricanja nastavio raditi to što volim i u poslovnom svijetu. 

Koje su prednosti, a koje loše strane tog posla?

Prednost je sigurno ta što te tjera uvijek da nešto novo izmisliš, složiš nešto drugačije i da budeš kreativan svakim danom sve više u svakom segmentu života, jer nikad ne znaš otkud će iskočiti inspiracija za sljedeći ili tekući projekt. Loše strane, ajmo ih tako nazvati, su većinom rokovi, koji ponekad mogu biti jako kratki ili s druge strane nerealni.

S kakvim se izazovima suočavate u svom poslu?

Sigurno je izazov konstantno stvaranje novih kombinacija, ideja, projekata, ali to je i ono što čini taj posao posebnim. Nijedan projekt ne može biti i nije isti, kao ni zahtjevi klijenta, a svaki sljedeći kreativni rad tjera nas dizajnere na pomicanje vlastitih granica.

Kako je korona utjecala na poslovanje?

Kako je počela korona tako je meni počela gužva (smijeh). Mislim da su ljudi dobili više slobodnog vremena da poslože svoje projekte i počnu se pripremati za nadolazeće sezone. Doista se ne mogu žaliti na ovo razdoblje jer projekti samo pristižu i dosta toga je već u realizaciji za nadolazeću sezonu. Najviše su to apartmani, ville i kuće za odmor.

U čemu biste se htjeli još okušati?

Imam dosta osobnih i poslovnih ciljeva, najviše bih se htio i dalje razvijati u poslu, ali i surađivati s poznatim arhitektonskim studijima u svijetu. Oduvijek volim učiti, zapravo, na sve što se odlučim, u tome se i okušam.

Što bi Vam bio najveći san dizajnirati?

Svaki novi projekt je projekt mojih snova, ali ipak najveći san bi mi bio dizajnirati neku značajnu građevinu za neki grad koja će ostati u njemu generacijama.

18. travanj 2024 21:32