Hrvatska
StoryEditor

Mladi stručnjak za 3D printanje surađuje s domaćom tvrtkom Prostoria, želja mu je raditi i s Rimcem

06. Rujan 2021.
Leo Gregurić

Mladi, ako ne i najmlađi hrvatski poduzetnik, te uskoro student zagrebačkog FER-a Leo Gregurić, odnedavno je sa svojom tvrtkom 3DGlobe počeo surađivati s poznatom zagorskom tvrtkom za proizvodnju namještaja Prostoria za koju pomoću 3D printera izrađuje plastične elemente za stolice i sofe.

Riječ je o suradnji dvaju uspješnih hrvatskih tvrtki – Prostoria je trebala brzo i kvalitetno rješenje za izradu plastičnih dijelova namještaja, što je Gregurićeva tvrtka specijalizirana za 3D printanje bila u mogućnosti isporučiti.

– Imali smo potrebu za izradom nekoliko vrsta prototipnih plastičnih dijelova. Tražili smo izradu kvalitetnih dijelova s finom površinskom strukturom od nekoliko tvrtki i tako smo počeli surađivati s 3DGlobe-om – pričaju iz Prostorije te ističu da je do suradnje došlo sasvim slučajno, a Gregurić otkriva da je tim iz Prostorije do njega došao putem LinkedIna.

– Jedan od inženjera iz Prostorie mi se javio sa upitom za 3D print, napravili smo testni uzorak koji je zadovoljio sve kriterije i suradnja je započela izradom nekoliko stotina 3D printanih rozeta za podnožje sofa – priča Gregurić o svojoj suradnji.

– 3DGlobe izrađuje zasad dvije pozicije koje koristimo u našim proizvodima. Radi se o serijama i zahtjevima gdje količina nije dovoljna za izradu brizganjem zbog kompleksnosti samih alata, dok to kod 3D printa nije ni potrebno, a kvaliteta samih dijelova nije upitna – objašnjavaju iz Prostorije.

Posjet Rimcu

Gregurić, kojega je Lider prošle godine svrstao na svoj popis '30 ispod 30', upustio se u poduzetništvo već sa 14 godina, i to upravo zato što u Hrvatskoj nije mogao pronaći specifičnu plastiku jednog američkog brenda, pa se 3D printanje nametnulo kao logično rješenje. U želji da stvori carstvo 3D printanja, 2016. godine otvorio je tvrtku 3DGlobe koja danas spremno korača prema tom cilju.

S obzirom na nedavnu suradnju s Prostoriom, ali i na sveukupan uspjeh njegove tvrtke priznaje da mu je, među ostalima, velika želja jednoga dana raditi s Rimac Automobilima koje je nedavno posjetio u pogonu u Svetoj Nedelji.

– Rimca sam posjetio zahvaljujući pozivu kojeg mi je uputio jedan od zaposlenika kao odgovor na moje zanimanje po pitanju uporabe 3D printa u toj tvrtki. Radio sam istraživanje o uporabi 3D printa za jedan od najprestižnijih online 3D print izdavača, all3dp.com, s kojima održavam odnos vanjskog suradnika već preko tri godine. Prošetao sam tvornicom i saznao par zanimljivih stvari o implementaciji 3D printa, ali taj posjet nije izrodio poslovnom suradnjom – priča Gregurić, no napominje da mu to nije ni bio cilj.

– To ostavljam za buduće prilike, ako ih bude – kaže Leo koji može biti i više nego zadovoljan svime što je do upisa na fakultet postigao.

Usluga servisa i edukacije

Budući da su zadovoljni suradnjom, Prostoria će zasigurno nastaviti angažirati 3DGlobe i na drugim projektima, a nastavit će i suradnju s brojnim drugim hrvatskim tvrtkama jer je, kako ističu, njihova proizvodnja iznimno kompleksna.

– Jednostavno se uvijek pojavi određena potreba u nekom segmentu za vanjskom uslugom, iako 95 posto stvari izrađujemo ‘pod vlastitim krovom’. To su usluge toplinske obrade materijala, izrada opruga, pjeskarenje i slično – kažu iz Prostorije.

– Naravno, iako i sami imamo tu tehnologiju, ali ju većinom koristimo samo za prototipne komade, za nekakvu proizvodnju od stotinu do nekoliko tisuća komada svakako planiramo nastaviti suradnju – dodaju iz Prostorije.

Gregurić kaže da mu je cilj i dalje uspostavljati suradnje s tvrtkama i ‘pomagati im u odabiru 3D print rješenja i njihovoj implementaciji u poslovanje’.

– Osim toga, naša publika su i hobisti i kućni korisnici kojima ćemo nastaviti nuditi pristupačne 3D printere i opremu za iste, zajedno s podrškom servisa i edukacije – navodi Gregurić.

17. travanj 2024 20:01