Hrvatska
StoryEditor

Mohamed Radwan Joukhadar: Odlazak najvećeg pionira kapitalizma, osnivača Medical intertradea

04. Rujan 2021.

Vijest da je u Zagrebu je u 73. godini, preminuo Mohamed Radwan Joukhadar, zatekla je poslovnu zajednicu. Otišao je vlasnik Medical Intertradea jedne od najvećih veledrogerija u Hrvatskoj i lanca ljekarni Joukhadar te proizvođač dodatka prehrani i kozmetike Yasenka u Vukovaru.

Lider je posljednji put objavio intervju s njim prije malo više od godinu dana, u sklopu teme o pionirima kapitalizma, odnosno vlasnicima tvrtki osnovanih 1990. Joukhadar je svakako (bio) među njima, jer je Medical intertrade najveća tvrtka osnovana te godine u kojoj su prvi višestranački izbori donijeli kapitalizam u Hrvatsku.

Prije trideset godina napustio je sigurnost zaposlenja u državnoj ljekarni i u Vukovaru osnovao tvrtku za veleprodaju lijekova Medical Intertrade. No ubrzo je stiglo najdramatičnije razdoblje u njegovoj karijeri – tvrtka je potpuno uništena 1991. u agresiji na Vukovar. Joukhadar kao da je vezan uz gradove stradalnike. Naime, i njegov rodni Alep u Siriji teško je stradao od bombardiranja 25 godina nakon Vukovara. Kako god, Joukhadar je svoj biznis doslovno podigao kao feniks iz pepela i Medical Intertrade danas je najveća kompanija u Hrvatskoj, vršnjakinja samostalne države. To je bio povod za intervju.

Inače, Joukhadar je otišao nakon duge i teške bolesti. Drama se mogla iščitati i iz suhoparnih objava u Sudskom registru. Uoči smrti prepustio je svoj vlasnički udjel supruzi Jasenki Joukhadar, koja je sad jedina vlasnica Medical Intertradea, Ljekarni Joukhadar i vukovarske tvornice Yasenka.

O tom projektu govorio je i u intervjuu za Lider:

- Osnivanje tvornice za proizvodnju lijekova, dodataka prehrani i kozmetike u Vukovaru, bila je moja dugogodišnja želja koju sam uspio ostvariti prije pet godina. Kao i u svemu, inzistirao sam na kvaliteti i opremio tvornicu vrhunskom opremom. Okupio sam tim stručnjaka s bogatim iskustvom u proizvodnji lijekova i ojačao ih entuzijastičnim visokoobrazovanim mladim ljudima. Ovakva kombinacija pokazala se formulom uspjeha tako da je Yasenka postala jedan od većih proizvođača u Hrvatskoj koja u svom asortimanu trenutačno ima 40 proizvoda. U kategoriji dodataka prehrani Yasenka se nalazi među pet najvećih proizvođača, dok u kategoriji proizvoda za ljepotu njena linija proizvoda Skin Age zauzima 70 posto hrvatskog tržišta. Dosad se naši proizvodi mogu naći u 20-ak zemalja, a u završnoj smo fazi registracije proizvoda u još četiri. Uz proizvodnju proizvoda pod Yasenkinim trgovačkim imenom, radimo ugovornu proizvodnju i za druge domaće i inozemne tvrtke, a naš analitički laboratorij pušta u promet Europske unije lijekove uvezene iz trećih zemalja. Sve u svemu, jako sam zadovoljan rastom i razvojem. A to još nije sve.

Nažalost, korona nas je spriječila da intervju  objavljen pod naslovom: 'Kako sam stvorio Medical Intertrade iz vukovarskog pepela' obavimo uživo, ali Joukhadaru su očito svidjelo što smo ga svrstali među pokretače hrvatskog poduzetništva, pa sam pozvan na kavu u sjedište kompanije u Svetoj Nedelji. Nažalost, zbog novinarskog i menadžerskog tempa života, pa Joukhadarove bolesti, nikad je nisam popio s najvećim  pionirom kapitalizma u Hrvatskoj.

22. travanj 2024 03:05