Hrvatska
StoryEditor

Mora se točno definirati što je ‘primjereno osiguranje‘, inače će razina osiguranja zgrada i dalje biti niska

24. Rujan 2020.
Osiguranje

Osiguravatelji su nedavno održali susret s novinarima na kojem je tema bila potres u Zagrebu, šteta koja je nastala i koliko su oni isplatili štete do sada i koliko procjenjuju da će ispatiti.  Skrenuli pažnju i na posebne i zajedničke dijelove zgrada u centru Zagreba, koji su većinom bili neosigurani, pa se tu tako otvorilo i pitanje pričuve za zgrade iz koje se plaća osiguranje, pri čemu su osiguravatelji stava da se ona mora povećati.

Smatraju i da bi trebalo podrobnije regulirati pojam "primjerenog osiguranja" u višestambenim zgradama, bilo kroz zakon o vlasništvu ili kroz najavljeni zakon o upravljanju i održavanju zgrada, a koji bi uključivao i osiguranje od potresa.

Kontaktirali smo i Hrvatsku ured za osiguranje da nam pokuša dodatno objasniti stavove osiguravatelja te postoji li neki izračun osiguravatelja kolika bi trebala biti prosječni iznos pričuve po metru četvornom? 

- Naime, veliki zagrebački potres pokazao je kako imamo iznimno mali postotak višestambenih zgrada koje imaju osiguranje imovine, naprimjer od potresa gdje je to potrebno, zbog čega će se predstavnici osiguratelja posebno zauzeti za reguliranje osiguranja od potresa i ostalih rizika u Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada. Ako u cijelu ovu jednadžbu dodamo i činjenicu kako se Zagreb, Rijeka, dalmatinska Zagora i južna Dalmacija nalaze na tektonskom području povećanog rizika od potresa, a to je prostor na kojemu živi 60 posto ukupne populacije, tada je nužno povećanje iznosa pričuve na iznose koji su dostatni za održavanje zgrade i za sklapanje primjerenog ugovora o osiguranju s posebnim naglaskom na nužnost definiranja predmeta osiguranja. Upravo iz tog razloga bilo bi korisno podrobnije definirati pojam „primjereno osiguranje“ predmetnim Zakonom - poručuju iz HUO-a. 

Pitali smo ih što bi osiguravatelji savjetovali vlasnicima stanova, koje police osiguranja bi svakako trebali imati, a nemaju trenutno. 

- Kod sklapanja bilo koje police osiguranja važno je voditi brigu o odabiru adekvatne police, redovitom ažuriranju i pregledavanju police osiguranja kako bi izbjegli preklapanja, implementaciji preventivnih mjera kako bi smanjili rizike te pravovremenom podnošenju odštetnog zahtjeva kada se šteta dogodi. Odabir prave police za osiguranje imovine od neželjenih događaja poput požara, krađe ili poplave zahtjeva i osobni angažman u smislu informiranja i istraživanje kako biste izabrali policu osiguranja imovine koja najbolje odgovara upravo vašim potrebama. U tom procesu uvelike vam mogu pomoći osiguratelj koji će vas savjetovati o razini osigurateljnog pokrića koja vam je potrebna s obzirom na vaše želje i preferencije - poručuju iz HUO-a. Istiću kako će osiguravatelji savjetovati i koje preventivne mjere se mogu implementirati kako bi smanjili rizike te kako bi imovina bila odgovarajuće osigurana.

- Naprimjer, ako živite u području izloženom poplavama, postoji niz mjera koje možete poduzeti kako bi spriječili oštećenje vlastite imovine. Važno je istaknuti kako je pored osiguranja imovine moguće osigurati i stvari u kućanstvu. To je osobito važno ako su se vaše životne okolnosti promijenile, poput sklapanja braka ili u situaciji kad vaša djeca napuštaju dom. Isto vrijedi i u slučaju ako ste izvršili renovaciju ili ako ste kupili skupe predmete, poput nakita ili umjetničkih slika. Pojedini osiguratelji mogu vam ponuditi popuste na premiju osiguranja imovine ako uvedete sigurnosna poboljšanja u vašem domu, kao što su ugradnja detektora dima, protuprovalni alarm ili protuprovalna vrata. Univerzalnog odgovor na pitanje što bi osiguravatelji savjetovali vlasnicima stanova u pogledu dodatnog osiguranja imovine nema budući da svako osiguranje imovine zahtjeva individualan pristup i tretman. Upravo iz tog razloga važno je istražiti mogućnosti koje osiguratelji nude ako želite da vaša imovina bude odgovarajuće osigurana, a opasnosti od rizika svedene na minimum - zaključuju iz HUO-a. 

19. travanj 2024 19:17