Hrvatska
StoryEditor

Povratak Vlade Zeca - Na čelu Lonje-Strug nakon Kamen-Ingrada i zatvora

17. Srpanj 2021.
Vlado Zec
Nekad najmoćniji čovjek Požeštine s 24,97 posto dionica najveći je dioničar vodoprivredne tvrtke iz Kutine. Dionice je počeo stjecati potkraj prošle godine, kao i bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, koji je prije Zeca nakratko držao poziciju predsjednika Uprave

Nekadašnji gospodar požeške doline i vlasnik Kamen-Ingrada Vlado Zec vratio se u biznis nakon izdržane kazne od četiri godine i sedam mjeseci zatvora zbog niza malverzacija. Novi je predsjednik Uprave Lonje-Strug iz Kutine. Ujedno je i preko svoje tvrtke NIVO najveći dioničar (24,97 posto) te privatne vodoprivredne tvrtke iz Kutine. Od travnja je bio na čelu Nadzornog odbora, a od prošlog mjeseca je na čelu tvrtke zamijenio još jednog menadžera poznatog po minulom radu – Ivana Pavelića. Taj bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma također je dioničar preko svoje tvrtke Jadranska kuća tri. On je najprije kratko vrijeme, mjesec i pol, bio član Nadzornog odbora, a zatim jednako kratko predsjednik Uprave, sve dok tu poziciju početkom lipnja nije preuzeo Zec. Zbog toga je morao izaći iz NO-a, pa je za predsjednika imenovan njegov zamjenik Dragutin Žalac, koji kontrolira 9,77 posto dionica Lonje-Strug temeljem suvlasništva u Prongrad birou.

Ta tvrtka počela je kupovati dionice u svibnju prošle godine, a Pavelić i Zec među deset najvećih dioničara ušli su u prosincu. Tada je Zec stekao oko 17 posto dionica, a Pavelić osam posto. Danas Zec kontrolira 24,97 posto, a Pavelić 2,43 posto.

Zec je u devedesetim godinama prošlog stoljeća bio najmoćniji čovjek u požeškom kraju, vrlo dobro povezan s politikom u Zagrebu. Bio je HDZ-ov dožupan zadužen za gospodarstvo, a kasnije je bio u lokalnoj politici nezavisan kandidat koji je predvodio listu HSP-a. U maloj Velikoj pokraj Požege razvio je tada moćnu građevinsku tvrtku Kamen-Ingrad i sagradio nogometni stadion za 8000 gledatelja za svoj istoimeni klub koji je doveo do Prve lige, pa čak i do europskih natjecanja. Planirao je u Velikoj sagraditi i hotel s pet zvjezdica, golf-teren, pistu za čarterske avione… Međutim, cijeli projekt srušio se kao kula od karata, Zec je završio u zatvoru, Kamen-Ingrad u stečaju, a imovina na bubnju.

Lonja-Strug kojoj je danas na čelu privatizirana je vodoprivredna tvrtka i djeluje na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Bavi se izradom nasipa, uređenjem korita vodotoka, obranom od poplava, izvođenjem kanalizacije, sanacijom klizišta i zimskom službom. Ima 95 zaposlenih i prošle je godine ostvarila 17,85 milijuna kuna prihoda uz 330 tisuća kuna dobiti. 

18. travanj 2024 23:14