Hrvatska
StoryEditor

Najjači HNB-ov instrument protiv inflacije je nada u njezinu prolaznost

02. Rujan 2021.
Zgrada Hrvatske narodne banke

Dijelom i zato što je dugo nije bilo, inflacija ne prestaje biti glavna gospodarska tema u svijetu, pri čemu je teško ne uočiti dozu ironije u cijeloj priči. Sina razmetnoga desetak se godina uporno prizivalo, radilo se marljivo i predano na njegovu povratku, da bi onda na kraju svi bili zabrinuti kad se odlučio pojaviti. Ljudi, jednostavno, nikada nisu zadovoljni: em je premala inflacija i titramo na rubu deflacije, em je previsoka i svi strepe od nje. Uglavnom, vratila se, ali snažnije nego što se priželjkivalo, i sada je glavno pitanje hoće li se zadržati ili je samo u prolazu.

Središnje banke redom su uvjerene u njezin tranzitni karakter i ne paničare, no mnogi analitičari i tržišta skloniji su vjerovati u njezin permanentniji karakter. Budući da je uvijek mudro nadati se najboljemu, a spremiti se za najgore, nije naodmet pogledati kakve instrumente HNB ima u slučaju dugotrajne i nepoželjno visoke inflacije i koliko mogu biti učinkoviti u eventualnoj borbi protiv inflacije. 

Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti drži da je HNB-ov manevarski prostor 'skučen zbog ESB-ove monetarne politike i toga što porast inflacije ima korijene prije svega u ponudi, tj. u uskim grlima u globalnim i regionalnim dobavnim lancima, stanju na lokalnom tržištu rada i idiosinkratskim utjecajima poput vremenskih nepogoda'.

Više o dostupnim instrumentima HNB-u i mogućnostima borbe protiv inflacije pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

22. travanj 2024 21:26