Hrvatska
StoryEditor

Najmlađi milijarder UK-a počeo je graditi bogatstvo u krevetu

25. Svibanj 2021.
Krevet kao mjesto rada

Dvadesetšestogodišnji tvorac aplikacije Hopin Johnny Boufarhat postao je najmlađi milijarder u Ujedinjenom Kraljevstvu. Boufarhat je tijekom pandemije koronavirusa sa svojom aplikacijom za video konferencije savršeno precizno nanišanio pobjedničku nišu u ključnom trenutku. Kada je Britanija zaronila u duboki lockdown, njegov je virtualni biznis zajahao visoke valove. Ideja je nastala dvije godine ranije, ali tada ga investitori nisu bili spremni podržati. No, sve dolazi u svoje vrijeme. Tako je sada vrijednost njegova biznisa dosegla 4,1 milijardu funti, a Boufarhatovo bogatstvo procjenjuje se na 1,5 milijardi funti. Prema listi najbogatijih Sunday Timesa, taj se mladić rođen u Sydneyju našao na 113. mjestu ljestvice.

Cijela priča nastala je zapravo iz vlastite potrebe da može prisustvovati događajima na daljinu. Zamisao da razvije jednu takvu aplikaciju rodila se 2018. dok je ležao u spavaćoj sobi svoje djevojke u londonskom King's Crossu. Prikovan za krevet zbog autoimune bolesti, spontano je počeo pisati kodove za program koji omogućuje prijenos konferencija uživo preko interneta, piše Mirror.

U dvije godine Hopin je polako rastao i narastao u mali tim od osam programera, danas ima oko 500 zaposlenika koji se nalaze uglavnom u SAD-u i UK-u, ali zanimljivo je da nemaju ureda. U pandemiji je baza korisnika Hopina skočila na pet milijuna, a među 80.000 klijenata nalaze se i American Express i Hewelett-Packard. Do siječnja 2021. Hopin je prodajom uprihodio 54 milijuna funti, dok su predviđanja da bi ove godine taj iznos mogao porasti na 130 milijuna funti. 

Iako ga nisu podržali kad je započinjao svoj projekt, Boufarhat je bio uvjeren u svoj uspjeh. Tako je u studenom 2019. ostalo zapamćeno kako je poslovnim anđelima izjavio 'Hopin će biti najbrže rastuća tvrtka u svijetu'. Kada je, kako sam kaže, sve poludjelo, uspio je osigurati milijune kako bi lansirao aplikaciju u ožujku prošle godine.

Među najbogatijim mladima u Ujedinjenom Kraljevstvu su i vojvoda od Westminstera Hugh Grosvenor (30) s više od 10 milijardi funti bogatstva, Ed Sheeran (30) s 220 milijuna funti te Harry Styles (27), najbogatiji član grupe One Direction sa 75 milijuna funti.

24. travanj 2024 21:41