Hrvatska
StoryEditor

Najmoćnije žene u biznisu: Medeja Lončar - Prioritet mi je završiti započete promjene

07. Prosinac 2019.
ŽENE U BIZNISU 2019, nagrade, Medeja Lončarfoto Dražen Lapić

Uz Liderovu konferenciju Žene u biznisu, kojom smo u četvrtak devetu godinu za redom nastojali dati svoj doprinos u promicanju žena u gospodarstvu, objavili smo i u aktualnom broju Lidera listu od 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Prema kriteriju upravljačke moći i nekih 'mekih' kriterija poput utjecaja i doprinosa hrvatskom gospodarstvu, odredili smo i 10 najmoćnijih kojima su na konferenciji uručene i svečane nagrade. Na Liderovom webu objavljujemo serijal njihovih stavova, i odgovora na teme upravljanja, cjeloživotnog obrazovanja i zaloga za budućnost, odnosno što misle da iza sebe ostavljaju mlađim generacijama.

Među njima je Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa za hrvatsko i slovensko tržište, koja se drugu godinu za redom nalazi na listi 10 najmoćnijih. Na temelju prihoda iz 2018, upravlja sa 179 milijuna eura, 40 milijuna eura manje nego lani.

Koje ste ključne odluke donijeli u posljednjih godinu dana i kako su se one manifestirale na vaše radno okruženje i tržište općenito?

Jako sam zadovoljna s poslovnim rezultatima za prošlu godinu. Godina je bila odlična što se tiče novih narudžbi i dobri su izgledi da se tako nastavi i u novoj poslovnoj godini. Ponosna sam na svoj tim jer su odradili lavovski posao. U samoj kompaniji smo započeli s optimizacijom i promjenama u svim dijelovima poslovanja kako bismo postali agilniji i lakše se prilagodili potrebama tržišta. Optimizacija procesa i rad s ljudima bili su u fokusu kao ključni za agilnije poslovanje. Intenzivno smo predstavljali prednosti digitalizacije na hrvatskom tržištu s naglaskom na kibernetičku sigurnost, umjetnu inteligenciju, zanimljiva rješenja u distribuciji te u području nafte i plina. Otvarali smo ove teme sa željom da pomognemo našim kupcima u hrvatskoj da primjenjuju digitalne tehnologije brže i sigurnije.

Tijekom ove godine napravili smo i restrukturiranje kompanije u smislu izdvajanja dijela poslovanja vezanog za energetiku sukladno globalnoj strategiji. To je organizacijski i pravno bio jedan kompleksan proces kojeg je naš tim u Hrvatskoj odradio među prvima u svijetu.

Koji su vaši prioriteti u daljnjem razvoju kompanije?

Prioritet mi je sigurno završiti započete promjene, tj. da Siemens u Hrvatskoj bude jedna agilna kompanija koja kupcima može pomoći u provođenju digitalnih strategija. Želja mi je da u tom dijelu budemo benchmark za izvrsnost u tom području. Mijenjaju se poslovni modeli, koncepti prodaje i poslovanje uopće. Radit ćemo na tome da se što brže prilagodimo novim okolnostima te da u području industrije i pametne infrastrukture budemo vodeći na tržištu.

Obrazovanje je jedno od ključnih i najizazovnijih područja za osnaživanje žena u poduzetništvu. Koje ste dodatne edukacije, seminare, treninge i ostale oblike usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja do sada pohađali?

Mi interno imamo jako dobre prilike za edukaciju te velik broj referenci iz kojih možemo učiti. Siemens radi veliki broj talor made edukacija u svojem specijaliziranom centru u Feldafingu u Njemačkoj. Tamo sam pohađala brojne edukacije iz područja leadership excellence i managementa, a sudjelovala sam i na nekoliko specijaliziranih programa za žene menadžerice u Inseadu u Francuskoj. Od mnogobrojnih edukaciju koje smo imali u posljednje vrijeme istaknula bih Leading through digital transformation na kojoj sam bila u Engleskoj. Stručnjake s Berlinskog instituta koji su držali tu edukaciju smo uspjeli dovesti u Hrvatsku gdje su za naše kolege održali istu radionicu.

Uz formalnu edukaciju i puno čitam. Zanimljiva su mi istraživanja poznatih svjetskih konzultantskih tvrtki kao što su McKinsey, Boston Consulting Group, Harward Business Rewiev te na taj način dobivam uvide u svjetske trendove koji su itekako relevantni u današnjem globalnom svijetu. Nastojim poticati i svoje kolega da prate nove trendove i kontinuirano se obrazuju.

Kako, uz sve izazove privatnog i poslovnog života, naći snage i vremena za usavršavanje i rad na sebi?

Kao što su i stari Grci znali reći: 'U zdravom tijelu, zdrav duh'. Prvo morate biti u fizičkoj kondiciji, koja vam kasnije daje snage za psihičku koja je neophodna za rad u biznisu. Pomaže naravno i ono što vam je važno poput obitelji i prijatelja, a odlično je kada imate vremena za kulturu i druge stvari koje vas vesele.

Što mislite da iza sebe ostavljate novim generacijama? Koje ste sustave i uzorke ponašanja unutar radnog procesa promijenili, poboljšali?

Novim generacijama ostavljam spoznaju da smo sami odgovorni za svoj razvoj. Vlastitim primjerom želim pokazati da svatko mora raditi na sebi i motivirati sebe te da godine tu nisu važne. Važan je pozitivan i proaktivan pristup rješavanju problema te da sami tražimo rješenja, a ne neke vanjske čimbenike (vlade, centrale, uprave) koje će ih rješavati umjesto nas. Tim pristupom će se cijelo društvo mijenjati na bolje.

16. travanj 2024 02:50