Hrvatska
StoryEditor

Najveći brod na svijetu građen za rezalište?

07. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Nakon duljeg zatišja opet je brodogradnja u žiži, i to paralelno u Puli i Trogiru. I dok je u Trogiru otvoren prethodni stečajni postupak za Hrvatsku brodogradnju Trogir u vlasništvu Danka Končara, 440 kilometara sjeverozapadnije trebalo bi dovršiti gradnju najvećeg broda za prijevoz stoke na svijetu.

Kuvajtski Livestock Transport and Trading Company, koji je i naručio gradnju, i dalje je bio zainteresirani, ali ne za kostur, nego za gotov brod. Međutim, prema pisanju Jutarnjeg, dok traju dražbe za postojeću Uljanikovu imovinu (pa i nedovršeni brod) – nema pregovora.

A u stečajnoj masi je nedovršena gradnja 526, i takva se prodaje, makar je takvu nitko neće, pa će na sljedećoj, četvrtoj dražbi, biti prodana za – jednu kunu.

Dosad je u brod ulupano 18 milijuna eura, za dovršetak bi trebalo još šest milijuna. Uljanikov sljednik, tvrtka Uljanik 1856, spremna je dovršiti brod, to je i osnovni preduvjet za nastavak poslovanja, ali država kao vlasnik čekala je završetak dražbi, da bi Kuvajćani u međuvremenu – odustali. Pa bi gradnja 526 mogla ući u 'Guinnessovu knjigu rekorda' kao najveći brod sagrađen izravno za rezalište.

22. travanj 2024 23:15