Hrvatska
StoryEditor

Najvruća roba na domaćem tržištu sada je privatni zdravstveni sektor

01. Prosinac 2021.
U posljednje vrijeme ulagački fondovi realizirali su više velikih preuzimanja u hrvatskom privatnom zdravstvenom sektoru, a analitičari kažu da je to tek početak. Liječnici i osnivači privatnih zdravstvenih praksi ulaze u zrelije godine i žele svoj dosadašnji rad kapitalizirati te postaju otvoreni za ponude i prodaju, a takvi i jesu na ulagačkom ciljniku

Možda je vijest da je zagrebačka Poliklinika IVF, čiji je osnivač dr. Velimir Šimunić, liječnik koji je zaslužan što je Hrvatska kao sedma zemlja svijeta dobila svoju prvu bebu iz postupka potpomognute oplodnje i koji je samo po sebi brend hrvatske reproduktivne medicine, prešla u ruke češke Pronatal grupe, najvećeg IVF centra u istočnoj Europi, prošla ispod radara, ali nije iznenadila baš nikoga tko prati zbivanja na europskoj sceni privatnih medicinskih ustanova i poliklinika.

Europske reproduktivne poliklinike toliko su konsolidirane da već možemo govoriti o 'zapadnim' i 'istočnim' klinikama. Zapadne su mahom pod vlasničkim okriljem najpoznatije španjolske IVF klinike pod imenom IVI, koja je prešla i preko Velike bare, gdje je akvirirala i neke klinike u SAD-u, ali i u Latinskoj Americi. S druge strane bivše željezne zavjese proširio se upravo Pronatal, češka privatna reproduktivna poliklinika koja već desetljećima slovi za jednu od najboljih u Europi. Češki Pronatal u velikom šopingu po istočnoj Europi pokupovao je ili ušao u vlasništvo čak deset različitih klinika, između ostalih, preuzeo je i većinski udio u Poliklinici IVF, a svoje klinike danas ima i u susjednim Srbiji i BiH.

Pogrešno bi bilo zaključiti da je konsolidacija zajednička jedino za klinike koje se bave potpomognutom oplodnjom. Kompletan privatni zdravstveni sektor u Europi je pod povećalom investitora već godinama. U Europi, a pogotovo u SAD-u, već su formirani tzv. lanci pružatelja privatnih zdravstvenih usluga koji se bore za svoju tržišnu poziciju standardizacijom postupaka, višom kvalitetom usluge, boljim uvjetima za zaposlenike te troškovnom efikasnosti, a takvi trendovi čekaju i nas.

PCP stvara regionalnu grupu

Hrvatski privatni zdravstveni sektor jako je fragmentiran, što u suštini znači da je dosta izazovan za velike ulagače i medicinske lance, koji 'ne ustaju iz kreveta' ako im meta nema vrijednost od barem milijardu ili više, dolara ili eura, ali to ne znači da je nezanimljiv. Štoviše, interesa ima više nego ikad, zbog čega neki smatraju da je cijela grana postala jedna od najvruće robe hrvatskom M&A tržištu.

Najsvježiji primjer je ulaganje investicijskog društva Provectus Capital Partners (PCP) u stomatološku polikliniku Salona Dental iz Solina, vodeću polikliniku u Dalmaciji, u sklopu koje je deset moderno opremljenih ordinacija, dijagnostički i zubotehnički laboratorij. Nakon investicije u zagrebačku stomatološku polikliniku Arena u lipnju ove godine, to je drugo ulaganje PCP fonda u dentalni sektor.

PCP je također, u rujnu ove godine, od Fortenove, koja se rješavala biznisa koji nisu u funkciji temeljnih djelatnosti, preuzeo zagrebačku polikliniku Aviva, jednu od najvećih domaćih privatnih poliklinika, s više od 80 djelatnika. Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a, privatne zdravstvene i dentalne usluge smatra sektorima s velikim potencijalom rasta u idućem razdoblju, zbog čega ih je fond i pozicionirao među ključne strateške ulagačke smjerove.

– S Avivom orijentirani smo na stvaranje lidera u Hrvatskoj u ponudi privatnih zdravstvenih usluga, ali i u kvaliteti tih usluga. Avivu vidimo kao središnju ustanovu koja će biti ulazna točka za naše korisnike, kojima želimo u svom sustavu ponuditi što širi izbor zdravstvenih usluga. Uvjereni smo da smo s njom stekli kvalitetnu poziciju te ključna znanja i vještine koji će nam trebati u razvoju, odnosno u investicijama u širi spektar specijalističkih poliklinika u Hrvatskoj i regiji koje slijede. U dentalnom biznisu smo proces započeli preuzimanjem poliklinike Arena te poliklinike Salona Dental, s vizijom pokretanja prve regionalne dentalne grupacije – Adria Dental Groupa. Plan nam je da to bude najveća grupacija dentalnih usluga u regiji, s posebnim naglaskom na Sloveniju, fokusirana na visoku kvalitetu dentalnih usluga, posebice zahtjevnijih tretmana poput kirurgije i protetike – poručio je Čičak i dodao da su investicije već započeli.

PCP nije jedini fond koji ulazi u taj biznis, niti je jedini preuzimatelj. Tko su neki od novih vlasnika u hrvatskom privatnom zdravstvenom sektoru i tko tek ispipava teren za nove investicije, doznajte u novom broju tjednik Lider u tiskanom i digitalnom izdanju.

19. travanj 2024 15:01