Hrvatska
StoryEditor

Nakon Croduxa prodan i hrvatski naftni distributer Apios

20. Siječanj 2021.
Apios

Grčka kompanija Coral objavila je u srijedu da je zaključila sporazum o preuzimanju 75 posto udjela tvrtke Apios, hrvatskog naftnog distributera koji ima 26 benzinskih postaja i čiji će brend biti zamijenjen brendom Shell.

Apios je osnovan 2009. godine, na hrvatskom tržištu ima udjel od oko tri posto, ima 26 benzinskih postaja te bilježi velik angažman u veleprodaji naftnih derivata, navedeno je u priopćenju. Akvizicijom Apios mijenja naziv u Coral Croatia, dok će brend Apios biti zamijenjen brendom Shell, jednim od vodećih svjetskih brendova, istaknuto je.

image
Shell logo
foto
Tvrtka Coral osnovana je 1926. godine pod nazivom Shell Hellas, a naziv Coral dobiva 2010. godine, kada ju preuzima jedna od najvećih grčkih poslovnih grupacija, Motor Oil Hellas. S oko 700 Shell benzinskih postaja u Grčkoj, Coral je lider na grčkom tržištu naftne distribucije. Okosnicu Coralovog poslovanja čine veleprodaja i maloprodaja široke ponude naftnih proizvoda za kupce u industrijskom, trgovačkom i prijevozničkom sektoru, navedeno je u priopćenju.

Matična tvrtka Motor Oil Group upravlja s tri glavna brenda u naftnoj industriji Grčke: Shell, Avin i Cyclon te obuhvaća čak 1.400 benzinskih postaja, dodaje se.

- Preuzimanjem tvrtke Apios u Hrvatskoj, Coral i Motor Oil Group nastavljaju uz pomoć jedinstvene snage brenda Shell uspješno širiti poslovnu mrežu s ciljem plasmana vrhunskih proizvoda i usluga, koristeći bogato iskustvo u maloprodaji naftnih derivata u Grčkoj te u regiji jugoistočne Europe - zaključeno je u priopćenju.

Podsjetimo, prije nekoliko dana slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Crodux, dosad u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Informacija je objavljena na Ljubljanskoj burzi, a u Petrolovu se priopćenju navodi da će nakon preuzimanja Croduxove 91 benzinske postaje slovenska kompanija imati više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će svoj tržišni udjel na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto. Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

25. travanj 2024 11:01