Hrvatska
StoryEditor

Nakon izbora na meti obiteljska okupljanja

11. Srpanj 2020.
Vili Berošfoto Ratko Mavar

Izbori su ostali iza nas pa se i Stožer može vratiti iz političkih izleta epidemiološkim pravilima. Nakon svih proslava rezultata bez socijalne distance, odmah u ponedjeljak objavljeni su savjeti za zaštitu od koronavirusa tijekom spolnih aktivnosti, a ministar zdravstva i novoizabrani saborski zastupnik Vili Beroš upozorio je da su problem obiteljska okupljanja, zbog čega 'razmatramo mogućnosti koje će se odnositi na takve vrste druženja'. Dan poslije zabilježeno je 12 novozaraženih s jedne dalmatinske svadbe, a pozitivno je i novih četvero sa svadbe u Brodsko-posavskoj županiji koja je do sada rezultirala s četrdesetak zaraženih. Problematične su i maturalne zabave. U prvih sedam dana srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 495 novih slučajeva, 84 više nego tjedan prije, i šest smrtnih slučajeva, pa imamo 113 preminulih.

Puzzle za pad BDP-a veći od deset posto
Najnovije, ljetne ekonomske prognoze Europske komisije Hrvatskoj ove godine predviđaju pad BDP-a od 10,8 posto, što je odmah iza Italije (11,2%) i Španjolske (10,9%). Pogledajmo kako to izgleda u aktualnim nišnim podacima:
• U lipnju je ostvareno 32% lanjskih noćenja, a 1,6 milijuna turista u šest mjeseci na razini je 30 posto turizma u 2019.
• U lipnju je, prema podacima Promocije plus, prodano 4150 novih putničkih vozila, što je 49,6% manje nego prije godinu dana, a od početka godine prodano je 17.436 novih vozila, što je pad od 54,3%
• U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu fiskalizirano 21 posto manje računa nego u usporedivom tjednu prošle godine, a njihov iznos niži je za 17,3 posto, pokazuju podaci Porezne uprave.
• U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u svibnju porastao za 21,4 posto u odnosu na travanj, kad je potonuo 20,6 posto.
• Na hrvatskim autocestama tijekom proteklog vikenda prometovalo je 513.039 vozila, što je 28% manje nego lani, a naplaćeno je 25,6 milijuna kuna cestarine, što je 35 posto manje.

MUP-ov lunch-paket u Crnoj knjizi
Oko deset posto državnog proračuna moglo bi se uštedjeti racionalnim trošenjem javnog novca, procijenio je Emil Pavić iz udruge Lipa na predstavljanju 'Crne knjige trošenja javnog novca II'. Ipak procjenjuje da se situacija mijenja nabolje, ali je unatoč tome u novom izdanju prikupljeno trideset slučajeva sumnjivog trošenja državnog i lokalnog novca. Među njima je luksuzni terenac koji je Grad Zagreb nabavio za potrebe Stomatološke poliklinike Zagreb, s procijenjenom vrijednošću nabave od pola milijuna kuna s PDV-om, i prošlogodišnji projekt 'Ljeto na Savi' težak 11,1 milijun kuna, koji nije naišao na odaziv Zagrepčana, a tu je i opjevana raspodjela kućica na 'Adventu'. Problematiziraju se državna nabava 273 automobila u jeku koronakrize, financijske injekcije za Croatia Airlines, nastavak otpisivanja kreditnog duga razvojačenim pripadnicima HV-a… Ipak, podsjetio bih na MUP-​ov lunch-paket. Policajci koji dežuraju na terenu za taj dan dobiju pola litre mlijeka, malo pakiranje keksa, pola litre vode, malu paštetu, narezak i kruh. Druga je opcija kruh, mlijeko, čajna salama i čokolada. Cijena? Prava sitnica. U trgovini ne prelazi 25 kuna, a MUP dobavljaču Pleteru za to plaća – 80 kuna.

Na poslu od 5400 kuna država uzima 8300 kuna
Čitam zanimljiv post na Facebooku o vlasniku nekoliko apartmana koji je kupio boju za zidove i pozvao susjeda, vlasnika soboslikarske tvrtke, da izradi kalkulaciju. Riječ je bila o poslu za 180 sati rada, što je mjesečni fond sati, zbog čega su u kalkulaciju uključeni i mjesečni fiksni troškovi. Izrađene su dvije ponude. 'Ruke' po cijeni od 30 kuna na sat stoje 5400 kuna. Toliki je trošak za plaćanje u kešu i bez računa. Ali na to idu porezi i doprinosi iz plaća i na plaću i prirez (u ovom slučaju pet posto), što je dodatni trošak od 3150,60 kuna. Uračunana je dobit od 10 posto s 12-postotnim porezom – još 604,80 kuna. Režije su tisuću kuna, registracija dostavnog vozila (dvanaestina godišnje cijene) još 300 kuna, HGK-ova članarina iznosi 42 kune, članarina Turističkoj zajednici 40,30 kuna i bankarske naknade 75 kuna. Sad smo već došli do 11.021,70 kuna, a kad se tomu doda 25 posto PDV-a (2755,43 kune), jedno 'pituranje' od mjesec dana od 'ruku' koje stoje 5400 kuna skočilo je za 8377,13 kuna, dakle poskupjelo je dva i pol puta i košta 13.777,13 kuna. Tko sluša poreznike, zna da se bez računa ne računa. A tko sluša zdravi razum i želi dobiti i odraditi posao...

25. travanj 2024 04:30