Hrvatska
StoryEditor

Nakon osvajanja domaćeg tržišta Tvornica ulja Vinkovci napada njemačko

26. Kolovoz 2021.
Tvornica ulja Vinkovci, pogonfoto Ratko Mavar

Tvornica ulja Vinkovci jedina u Hrvatskoj proizvodi hladno prešano ulje suncokreta, njen brend Sunce Vinkovaca nalazi se na policama velikih domaćih prodajnih centara, a uskoro će ga izvoziti u Njemačku. Osnovana 2015., prema ideji o proizvodnji zdrave hrane supružnika Zdenke i Zvonimira Prgometa, najprije je proizvodila hladno prešanog ulja od konoplje. No Prgometi 2017. mijenjaju poslovnu strategiju i počinju proizvoditi hladno prešano ulje suncokreta, te pelate i pogače od ljuskica suncokreta, a u tvrtku kao većinski vlasnik ulazi vinkovački AMM. Tad je u novu tvornicu uloženo 15 milijuna kuna, od toga 1,1 milijun kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova, a preostali iznos dao je AMM kroz pozajmice. Proizvodni i skladišni prostor Tvornice ulja Vinkovci prostire se na 3500 metara četvornih i ima još mjesta za nove strojeve, a najesen će dobiti i liniju za čišćenje voska te zaposliti još šest radnika, sad ih je sedam, koji će raditi u drugoj smjeni. 

Zbog preseljenja proizvodnje u Vinkovce (tvornica je najprije bila u Poduzetničkom inkubatoru BIOS u Osijeku) te nabavke novih strojeva i silosa, ali i pandemije koronavirusa koja je omela taj proces, proizvodnja u novoj tvornici počela je tek u siječnju ove godine i dosad je proizvedeno 110.000 litara ulja, a kapacitet tvornice je 2,3 milijuna litara godišnje.

Između hladno prešanog i rafiniranog ulja suncokreta velika je razlika. U rafinirano ulje suncokreta tijekom proizvodnje dodaju se fosforna kiselina i otapala, a grije ga se na 260 stupnjeva, a hladno prešano suncokretovo ulje mehanički se preše na temperturi od najviše 40 stupnjeva te su sačuvane sve tvari koje sjemenka suncokreta sadrži. Nakon prešanja ono se dvostruko filtira, izbacuje se vosak iz ljuskice suncokreta, te puni u boce bez dodavanja bilo kakvih kemijskih sredstava. Dugoročni poslovni cilj suvlasnika tvornice je proizvoditi pet milijuna litara godišnje ulja u što treba uložiti pet milijuna eura a što će realizirati kroz godine, ali primarni je izvoz u koji upravo kreću.

Više o Tvornici ulja Vinkovci i njihovom poslovanju pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 13:08