Hrvatska
StoryEditor

Nakon pet godina zatišja ‘Spice boysi‘ ponovno nastupaju

29. Srpanj 2021.
Damir Polančec

Nakon pet godina zatišja, skupina 'Spice boys' ponovo se vraća na pozornicu. U listopadu, naime ističe pet godina od kada je Županijski sud u Zagrebu donio presude za aktere afere Spice, u koju su bili uključeni Podravkini menadžeri, poduzetnici i političari.

Ne bi bilo prvi put da zbog sporosti pravosuđa u Hrvatskoj neki slučaj ode u zastaru no s obzirom na to da se radi o možda najvećoj gospodarsko-političkoj kriminalnoj aferi u Hrvatskoj, teško da bi Vrhovni sud propustio suditi u takvom slučaju.

Tako nam je sudac Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda potvrdio 'da sudac izvjestitelj  u  „predmetu Spice/Podravka“,  koji se nalazi na tom sudu u žalbenom postupku, vodi računa o nastupanju zastare te da će odluka, u svakom slučaju, biti donesena prije njenog nastupanja'. Kako neslužbeno saznajemo, 'spajsovci' bi se nakon nekoliko godina ponovo trebali okupiti  13. rujna na sudskoj raspravi koja će trajati do 15. rujna, nakon čega bi Vrhovni sud trebao donijeti drugostupanjsku presudu, odnosno odbaciti ili potvrditi presude koje je 2016. godine donio Županijski sud u Zagrebu.

Ako se slučajno zateknete u podvelebitskom području i želite negdje prespavati ili ručati, nemojte se iznenaditi ako u šefu kuhinje vidite poznato lice. Koprivničanin Damir Polančec je naime postao 'barba Damir', novopečeni hotelijer koji je 2017. bivše radničko odmaralište pretvorio u skroman hotel s dvije zvjezdice Barba, gdje povremeno kuha za goste. Polančec još ima putničku agenciju Niba Tours registriranu u Koprivnici, putem koje goste dovodi u hotel, ali i umirovljenike na jednodnevno kupanje u Crikvenicu i Krk. Vlasnik je i lokalnog koprivničkog portala Drava.info koji prati dnevna događanja u zajednici i na čijoj je naslovnoj stranici velika reklama za Polančecov hotel i agenciju, ali nađu se tu i oglasi Podravke.  Vlasnik je još i Radio Drave no kako saznajemo, svoj medijski biznis namjerava prodati. Od svih 'Spice boysa', jedini koji je ranije bio dva puta pravomoćno osuđen je Polančec. Najprije u aferi Borovo, za što je odslužio devetomjesečnu zatvorsku kaznu, a potom za aferu Reflektori u NK Osvita u Đelekovcu. Afera Spice je treći proces za novopečenog turističkog radnika koji, iako i dalje živi u Koprivnici, čim zatopli, bježi u ulogu 'barbe'.

Darko Marinac, od kad je 2009. godine uhićen pa pušten na slobodu, otišao je u mirovinu i živi na dvije adrese, u Zagrebu i u Jastrebarskom, gdje se druži sa unucima. Njega zapravo jedinog čeka gotovo sigurna zatvorska kazna od dvije godine i vraćanje 65 milijuna kuna. U međuvremenu, dok presuda ne postane pravomoćna, Marinac živi život dobro situiranog umirovljenika koji, kako smo saznali, k tome pomaže u obiteljskom biznisu u Slovačkoj.

'Spajsovci' ovih godina i nisu međusobno previše kontaktirali, osim preko pojedinačnih i zajedničkih odvjetnika. Neki od njih i dalje žive u uvjerenju da je, ono što 'poslovno nepismena' javnost zove aferom i kriminalom, bilo maestralno rješenje za Podravku koja bi, da nije bilo njih, danas bila podružnica Norvežana sa manje od tisuću zaposlenih. Nije za očekivati da će kod presuda Vrhovnog suda biti većih iznenađenja, međutim nikad se ne zna. Ova izrazito politička afera izbila je u nekim drugim vremenima iako također tijekom vladavine HDZ-a. Nitko ne može predvidjeti gdje leži izvor političkih bodova i kakvi bi vjetrovi ovoga puta mogu zapuhati.

Kojim su se poslovima u međuvremenu bavili ostali akteri afere Spice i koji su dijelovi cijelog slučaja zanemareni pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 13:02