Hrvatska
StoryEditor

Nastavlja se rast potražnje za paketnim uslugama na poštanskom tržištu

03. Prosinac 2021.

Na hrvatskom poštanskom tržištu u trećem tromjesečju je nastavljen rast potražnje za paketnim uslugama, kojih je ostvareno 5,8 posto više nego u prethodnom tromjesečju ove godine i 14,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Ukupno je, po podacima HAKOM-a, na hrvatskom poštanskom tržištu u trećem tromjesečju bilo 7,7 milijuna raznih paketskih usluga, što je 14,3 posto više nego 2020. u isto vrijeme, i koje sada čine 12 posto ukupnog poštanskog tržišta, što je i najviše do sada.

Rast broja paketa iz HAKOM-a dijelom objašnjavaju ubrzanom promjenom potrošačkih navika zbog pandemije, gdje sve više potrošača koristi internetsku trgovinu, u kojoj dostavu kupljene robe često obavljaju davatelji poštanskih usluga, te se očekuje i daljnji rast potražnje za time.

S druge strane, u trećem je tromjesečju ove godine zabilježen pad ukupnog broja (svih) ostvarenih poštanskih usluga od 2,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje ove i od 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to na 64,2 milijuna, što je, prema HAKOM-u, bilo i očekivano.

- Međunarodni promet i dalje je pod utjecajem pandemije, a u trećem tromjesečju dodatni negativan utjecaj imalo je i stupanje na snagu EU zakonodavnog okvira o ukidanju oslobođenja od PDV-a prilikom uvoza pošiljaka s robom vrijednosti do 22 eura iz država izvan EU-a, koje je rezultiralo daljnjim padom broja usluga u međunarodnom prometu - komentiraju iz HAKOM-a.

Ipak, navode da je ukupan prihod od obavljenih poštanskih usluga ostao gotovo isti kao i u prethodnom, drugom tromjesečju 2021., ali da je u odnosu na isto razdoblje 2020. porastao 7,2 posto, najviše zbog većeg broja usluga s dodanom vrijednosti.

Zanimljivost je da se nakon dugo vremena u trećem tromjesečju 2021. na poštanskom tržištu pojavilo i dva nova davatelja poštanskih usluga za obavljanje zamjenskih poštanskih usluga, tako da na tom tržištu usluge trenutno pruža 25 davatelja, ori čemu HP-Hrvatska pošta i dalje ima najveći i tržišni udjel.

14. travanj 2024 13:17