Hrvatska
StoryEditor

Navala na smjer tehničara za razvoj videoigara u Novskoj, u planu i učenički dom

16. Srpanj 2021.
Srednja škola Novska

Počeli su upisi u prve razrede srednje škole, a ove je godine posebno zanimanje privukao smjer tehničara za razvoj videoigara u Srednjoj školi Novska, pokrenut prošle školske godine. Gaming developerom tako želi postati čak 140 učenika, no u drugu generaciju može ih se upisati samo 20, koliko dozvoljava upisna kvota. Zbog velikog zanimanja učenika iz svih dijelova Hrvatske, Srednja škola Novska i Grad Novska trenutno im nastoje osigurati odgovarajući smještaj u učeničkom domu.

Kako objašnjava ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović, odobrena upisna kvota za tehničare za razvoj videoigara bila je 26, ali s obzirom na to da su se prijavila tri učenika s izravnim upisom, prema pravilima Državnog pedagoškog standarda upisna kvota se smanjila na 20 učenika.

– Zbog toga smo dosta žalosni jer je prijava bilo puno više nego prošle godine, čak 140, dok su lani bila 102 zainteresirana učenika – kaže ravnateljica te dodaje da će zbog velikog zanimanja, ako to bude moguće, nagodinu uvesti još jedan razredni odjel tehničara za razvoj videoigara. Sada opremaju novu učionicu za drugu generaciju gaming developera, a zaposlit će i dvoje novih profesora.

Otvaranje učeničkog doma

Ove su godine samo dva učenika iz Novske upisala ovaj popularni novljanski smjer, a preostalih 18 učenika dolazi sa svih strana Hrvatske – iz Samobora, Kutine, Starog Petrovog Sela, Kutjeva, Davora, Pisarovine, Kumrovca, Zagreba, Bjelovara, Nove Gradiške, pa čak i iz Vodnjana. Svi bi oni trebali smještaj u učeničkom domu na čemu Srednja škola Novska i Grad Novska trenutačno rade.

– Trenutačno rješavamo prostorne uvjete za smještaj učenika u bivšoj zgradi INA-e koju je Grad Novska otkupio za potrebe učeničkog doma. Tu su učenici boravili tijekom prošle školske godine, ali bez pedagoške službe – objašnjava ravnateljica te dodaje da će učenici i dalje biti smješteni tamo, ukoliko se dom ne otvori početkom iduće školske godine.

– Prošle je godine 15 učenika bilo zainteresirano za dom, no odustalo je njih šest jer nije bilo pedagoške službe pa su se drugačije snašli. Iz obližnjih gradova učenici su se odlučili na putovanje – kaže ravnateljica.

Učenici bi u domu imali osigurana sva tri obroka, a do sada su imali osiguran samo ručak koji je sufinancirao Grad. Smještaj se plaćao 600 kuna mjesečno gdje se potpisivao ugovor o najmu s Gradom te su od 0 do 24 sata imali čuvara. Ti uvjeti traju dok se god ne dobije rješenje o otvorenju učeničkog doma s adekvatnom pedagoškom službom.

A kada će to biti, hoće li to biti iduće školske godine te koliko će se plaćati smještaj u domu, još uvijek se ne zna jer Srednja škola Novska još uvijek nije dobila suglasnost za početak rada doma.

– Da taj prostor postane učenički dom, potrebne su infrastrukturne promjene. Grad pribavlja te uvjete i kada se to dokaže, moći ćemo početi tražiti odgajatelje za rad u domu – kaže Fijačko Filipović.

Popodnevne aktivnosti

S obzirom na popularnost gaming industrije u svijetu, zanimanje za srednjoškolski smjer tehničara za razvoj videoigara nimalo ne čudi. Osim u Novskoj, taj je smjer moguće upisati samo još u Tehničkoj školi Sisak, koja je ovaj smjer uvela još prije dvije godine. Budući da ovaj smjer velik naglasak stavlja na stjecanje praktičnog znanja, učenici koji odaberu Novsku, u maloj su prednosti.

Naime, u Sisku još uvijek ne postoji učenički dom, a i u Novskoj su smještene dvije novouređene zgrade za potrebe Poslovnog inkubatora PISMO, gdje učenici u popodnevnim satima mogu koristiti opremu za ispitivanje i razvoj igara. Također, planiranim otvorenjem gaming kampusa učenici će se moći nastaviti školovati i na fakultetu. Novska bi uz to kroz nekoliko godina trebala postati ne samo hrvatski, već i regionalni centar za videoigre.

image

Poduzetnički inkubator Pismo, Novska

23. travanj 2024 07:39