Hrvatska
StoryEditor

Neće se nadmašiti lanjska potrošnja, ali trgovci su definitivni pobjednici pandemije

25. Ožujak 2021.
Pobjednici pandemije

Sad se možda čini kao daleka prošlost, ali prije svega godinu dana svjedočili smo istrebljenju dućanskih polica u potrazi za toaletnim papirom, kvascem, konzervama i ostalom 'survival kitu', u slučaju da dugoročno zaglavimo u svoja četiri zida. Svi su tada znali da je potražnja bila mahnita, ali tek sad, kad se usporede podaci 'ožujak' za lanjski 'ožujak', vidi se i kolika.

U ovom ožujku trgovci nisu prodali niti polovicu lanjskih količina toalet papira. Indeks potrošnje osnovnih prehrambenih proizvoda poput brašna, ulja, šećera i konzervi je trenutno na 60 posto lanjskih. Tako da će biti nemoguće ove godine ponoviti rast i od 150 posto u nekim kategorijama proizvoda koji je zabilježen u lanjskom ožujku i travnju.

Međutim, to zaista nikoga ne treba zabrinjavati jer su trgovci i dalje pobjednici ove pandemije, a svi aktualni trendovi o potrošnji pokazuju da se taj trend nastavlja u prva dva mjeseca ove godine. Najveći su pobjednici manji i srednji, čiji su nam vlasnici i direktori iznijeli konkretne podatke o poslovanju tijekom pandijemije.

O aktualnim trendovima u preuzimanjima i spajanjima, cjenovnoj politici trgovaca i poslovnim rezultatima regionalnih trgovačkih lanaca, pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 06:27