Hrvatska
StoryEditor

Nekretnine propale tvrtke Stjepana Fiolića idu u prodaju

24. Listopad 2019.

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je odredio prodaju nekretnina Mesnica Fiolić d.o.o u stečaju – trosobnog stana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a vrijednost, način i uvjeti prodaje te imovine tvrtke poduzetnika Stjepana Fiolića bit će određeni naknadnim zaključkom.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je u rujnu bila određena i prodaja tvorničke hale, upravne zgrade, pomoćnih objekata i dvorišta te tvrtke u Hrvatskoj Dubici.

Stečajni postupak nad Mesnicama Fiolić bio je otvoren u siječnju 2017. nakon prijedloga Financijske agencije (Fine) u kojem se navodilo da je do kolovoza 2015. ta tvrtka imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 47,68 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana.

Tvrtka Mesnice Fiolić osnovana je 1992. s temeljnim kapitalom od 18,7 milijuna kuna. Problemi su započeli su nakon što je osnivač Stjepan Fiolić, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, uhićen u travnju 2012. zbog afere Planinska.

Dvije godine kasnije, prema medijskim napisima, Mesnice Fiolić počele su ostvarivati gubitak, zatvorene su gotovo sve mesnice u Zagrebu i okolici, a firma je nakon ostvarenih 66 milijuna kuna prihoda 2012. u 2014. i 2015. ostvarila gubitak veći od 15 milijuna kuna.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije u "kutiji za hrenovke" Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro.

Zbog slučaja Planinska Sanader služi šestogodišnju zatvorsku kaznu. Na rad za opće dobro osuđen je i direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević, koji je prema presudi uvećao vrijednost nekretnine, kao i bivši ministar Petar Čobanković koji je prije suđenja priznao korupciju i nagodio se s tužiteljstvom.

13. travanj 2024 19:19