Hrvatska
StoryEditor

Neoen Renewables Croatia - Veliki planovi s OIE-om i baterijama

13. Prosinac 2020.
Hugo Martinez

Neoen, najveći francuski neovisni proizvođač energije iz obnovljivih izvora, ovih je dana službeno otvorio solarnu tvornicu u Salvadoru, i to nakon što je u studenome postigao dogovor s australskom vladom da u državi Victoriji počne graditi najveću bateriju na svijetu.

Megabaterija jakosti od 300 MW, koju Neoen gradi s planetarno popularnim proizvođačem Teslom, trebala bi početi raditi do kraja iduće godine. Neslužbeno doznajemo da tvrtka ima i velike planove u Hrvatskoj, gdje je u srpnju registrirana kao Neoen Renewables Croatia. Budući da su njezini projekti u ranim fazama, nije spremna izlaziti s njima u javnost, no smatra da Hrvatska ima potencijala da postane mjesto velikih ulaganja. Ipak, za val investicija u energetski sektor država najprije mora uvesti promjene.

– Hrvatska ima povoljan zemljopisni položaj, pozamašne izvore obnovljive energije te razgranatu i dobro razvijenu mrežu dalekovoda. Zbog svega toga privlačna je za investiranje u obnovljive izvore energije. Neoen također ima interes za razvoj baterijskih spremnika energije, što će bliskoj budućnosti Hrvatskoj biti iznimno važno – rekao je direktor Neoen Renewables Croatia Hugo Martinez udruzi Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

21. travanj 2024 05:03