Hrvatska
StoryEditor

Neovisna, ekonomična i održiva opskrba energijom za tvrtke

08. Listopad 2020.
Najbolji način na koji tvrtke mogu smanjiti troškove električne energije i pridonijeti očuvanju okoliša iskorištavanje je Sunčeve energije. To prepoznaje sve više tvrtki u Hrvatskoj, među njima i Valamar Riviera, dm, Offertissima, Eurocable Group, Heineken Hrvatska, a sad i Insako

S više od 30 MWp sunčanih elektrana koje se upravo realiziraju E.ON Solar danas je tvrtka broj jedan za projektiranje i ugradnju solarnih sustava na hrvatskom tržištu, čiji planovi obuhvaćaju i regiju. Pandemija koronavirusa usporila je ili odgodila neke projekte, ali interes hrvatskih tvrtki za sustave E.ON Solara i dalje je golem. To ne začuđuje, kaže Vedran Belamarić, predsjednik Uprave E.ON Solara, jer solarni sustavi svakom poslovanju omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom.

Hrvatska ima potencijal

Dodatna potvrda da hrvatsko tržište ima izniman potencijal u iskorištavanju energije Sunca dolazi i iz njemačkog E.ON-a, jednog od predvodnika energetske tranzicije u Europi. Nakon Njemačke, Italije i Švedske Hrvatska je četvrto tržište unutar grupe na koji je E.ON plasirao solarne panele E.ON Aura. Njihova je posebnost u tome što potpuno proizvođačko jamstvo za njih daje njemačka tvrtka E.ON Solutions. Riječ je o standardnom proizvodu, monokristalnoj tehnologiji nazivne snage modula od 330 Wp.

Prvi paneli E.ON Aura upravo su ugrađeni na krov logističke tvrtke Insako na zagrebačkoj Kajzerici. Nakon pokusnog razdoblja, sredinom listopada očekuje se i puštanje sustava u trajni pogon. Insako je jedan od vodećih specijaliziranih distributera robe široke potrošnje u Hrvatskoj u vlasništvu uspješnog poduzetnika Saše Cvetojevića. E.ON Solar Insaku je instalirao sunčanu elektranu koja se sastoji od 315 panela, a na godinu će proizvoditi 109.953 kWh električne energije te će zadovoljavati sve buduće potrebe te tvrtke za električnom energijom.

Zašto solarna energija

Upitali smo Sašu Cvetojevića zbog čega se konkretno odlučio na ugradnju sunčane elektrane i kad očekuje povrat investicije.

– Kao ekološki osviješten pojedinac i ekonomičan poduzetnik već neko vrijeme razmatrao sam opcije. S obzirom na pad cijena tehnologije ocijenio sam da je sada pravi trenutak za ulaganje u solarnu elektranu i odlučio sam se za usluge tvrtke E.ON Solar, koja se dokazala na tom području. Očekujem povrat investicije u roku od šest do najviše sedam godina. Taj rok vjerojatno će biti i kraći jer istodobno ulažemo u zamjenu svojih dostavnih vozila i viličara onima na električni pogon – objašnjava Cvetojević.

Nada se, kaže, da će idućih godina na našem tržištu biti dostupna veća dostavna vozila na struju, čime bi se još više uštedjelo, a o smanjenju emisije CO2 i pozitivnom utjecaju na okoliš da i ne govorimo.

Maksimalna ušteda uz najbolje rokove povrata

E.ON Solar projektira i gradi sunčane elektrane za poslovne kupce za vlastitu potrošnju jer su, kaže Vedran Belamarić, rokovi povrata mnogo privlačniji. Klijentima pomaže pri financiranju gradnje ili traženju nepovratnih sredstava. Dosad su njegovi stručnjaci projektirali, instalirali i u trajni pogon pustili stotinjak sunčanih elektrana u Hrvatskoj i regiji.
– Naši su projekti uvijek u funkciji maksimiziranja koristi za klijente, kako bi oni maksimalno uštedjeli i imali najbolje rokove povrata – objašnjava Belamarić.
Od mnogih trenutačnih projekata Belamarić uza spomenuti Insako izdvaja gradnju sunčanih elektrana na 26 lokacija turističke grupacije Valamar Riviera prema modelu ESCO, što je jedinstven projekt u Hrvatskoj. Tim modelom klijenti tijekom desetogodišnjeg razdoblja otplaćuju sunčanu elektranu isključivo trošeći električnu energiju i preuzimaju vlasništvo bez ikakvih dodatnih troškova.

24. travanj 2024 01:20