Hrvatska
StoryEditor

Neto dobit AD Plastik grupe u prvom kvartalu 25,8 milijuna kuna

27. Travanj 2021.

Neto dobit AD Plastik grupe u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 25,8 milijuna kuna, što je 8,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, objavio je u utorak AD Plastik.

Ukupni prihodi AD Plastik grupe u prva su tri mjeseca iznosili 331,4 milijuna kuna i smanjeni su u odnosu na isto lanjsko razdoblje za deset posto. Ukupni rashodi pali su za 11,8 posto, na 299,9 milijuna kuna. Poslovni prihodi od 327,2 milijuna kuna manji su za 9,8 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 16,6 posto, na 52,3 milijuna kuna.

Uprava u komentaru ocjenjuje da su rezultati iz prvog kvartala očekivani i potvrđuju financijsku stabilnost i profitabilnost kompanije u vrlo zahtjevnim i izazovnim okolnostima koronakrize.

- Svi pokazatelji su niži u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, ali pritom valja napomenuti kako je kompanija u prvom tromjesečju 2020. godine i dalje bilježila rast prihoda, unatoč početku pandemije i značajnom padu automobilskog tržišta. U prva dva mjeseca 2020. godine naše su tvornice ostvarivale rekordne rezultate, a pojava pandemije i posljedice koje je uzrokovala situaciju su neočekivano promijenili - kaže se u komentaru.

Iako se automobilska industrija, poput cjelovitog svjetskog gospodarstva, suočava s nizom izazova i neizvjesnosti, umjereni pozitivni pokazatelji na tržištu su vidljivi, dodaje se.

U AD Plastiku kažu i da se njihova strategija upravljanja rizicima kroz disperziju tržišta pokazala učinkovitom, što je razvidno i u rezultatima. Tako AD Plastikove tvornice u Rusiji bilježe rast prihoda od 15,5 posto u prvom kvartalu, rekao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

- Očuvali smo financijsku stabilnost koja nam omogućava lakše se nositi s posljedicama krize... Nesmetano nastavljamo svoje razvojne i prodajne aktivnosti, a upravo su u tijeku 43 ranije ugovorena projekta na europskom i ruskom tržištu. Ugovaraju se i novi poslovi čime naš portfelj budućih poslova nudi stabilnu i sigurnu perspektivu. Svoje smo planove prilagodili okolnostima pa su naši ciljevi za 2021. konzervativniji, ali vjerujem ostvarivi - izjavio je Došen.

23. travanj 2024 22:05