Hrvatska
StoryEditor

Nezaposlenost u lipnju blago pala u EU, Hrvatska malo iznad prosjeka

30. Srpanj 2021.

Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata. Stopa nezaposlenosti u EU-u, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), pala je u lipnju na 7,1 posto, sa 7,3 posto u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je kliznula s osam na 7,7 posto. U prošlogodišnjem lipnju iznosila je 7,3 posto u EU-u i osam posto u eurozoni. Ukupno je u EU-u u lipnju bez posla bilo 14,9 milijuna građana, od čega 12,5 milijuna u eurozoni. U odnosu na svibanj njihov je broj u EU smanjen za 487 tisuća, te za 423 tisuće u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim lipnjem broj nezaposlenih smanjio se za 397 tisuća u Uniji i za 339 tisuće u eurozoni.

Grčka i Španjolska prve po nezaposlenosti

Najviše stope nezaposlenosti u lipnju su imale Grčka i Španjolska, obje od po 15,1 posto, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao. Slijedi Italija sa stopom nezaposlenosti od 9,7 te Švedska s 9,2 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 7,4 posto i smanjila se za pola postotnog boda u odnosu na svibanj.

Bez posla su u Hrvatskoj u lipnju prema Eurostatovim podacima bile 132 tisuće građana, za deset tisuća manje nego u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj manji za 23 tisuće. Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, od 2,8 posto. Slijede Nizozemska s 3,2 te Malta i Poljska, obje s po 3,6 posto.

Nezaposlenost mladih blago snižena

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u lipnju je iznosila 17 odnosno 17,3 posto, čime je bila niža za 0,6 postotnih bodova na oba područja u odnosu na svibanj. Bez posla je u EU-u u lipnju ove godine bilo 2,96 milijuna građana do 25 godina, od čega 2,4 milijuna u eurozoni.

U usporedbi sa svibnjem broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU-u za 112 tisuća, a za 78 tisuća u eurozoni. U usporedbi s lanjskim lipnjem smanjio se za 152 tisuće u Uniji, odnosno 110 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj porasla

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih u lipnju imala Grčka, od 37,1 posto. Slijedi Španjolska s 30,4 posto te Italija s 29,4 posto. U Hrvatskoj, koja nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih već kvartalne, stopa nezaposlenosti mladih u drugom tromjesečju iznosila je 22,9 posto te se povećala za 2,1 posto u odnosu na prošlo tromjesečje.

Bez posla su u Hrvatskoj u drugom tromjesečju prema Eurostatovim podacima bile 33 tisuće mladih građana, za četiri tisuće manje nego u prvom tromjesečju. U odnosu na prošlogodišnje drugo tromjesečje njihov broj bio je manji za pet tisuća. Najnižu stopu nezaposlenosti građana do 25 godina u lipnju imala je Češka, gdje je iznosila 7,1 posto. Slijede Njemačka i Nizozemska sa 7,5 odnosno 7,6 posto.

19. travanj 2024 01:05