Hrvatska
StoryEditor

Nezavisni profesionalci - Zašto je dobro angažirati freelancera

23. Travanj 2021.

Kvaliteta, fokusiranost, učinkovitost i produktivnost pod povećalom daljinskoga rada dobivaju na cijeni, a i ovdašnji poslodavci sve više shvaćaju da će za razliku od nemotiviranih zaposlenika u nekim tvrtkama, čija produktivnost i kvaliteta rada ne utječe na njihov status ili primanja, slobodnjak fokusiran na rezultat uložiti maksimalan trud da bi isporučio što kvalitetniji proizvod ili uslugu.

To je samo jedan od deset u našoj ovotjednoj temi tjedna detektiranih razloga za angažiranje freelancera koje smo u nedostatku pravne im pozicije i zakonske definicije sami definirali kao samozaposlene pojedince koji u statusu fizičke ili pravne osobe posluju samostalno te bez nadređenog poslodavca, partnera ili dodatnih zaposlenika pronalaze, ugovaraju i obavljaju poslove za naručitelja.

Poslodavci koji koriste usluge tih nezavisnih profesionalaca podijelili su s nama svoja iskustva, objašnjavajući, uz ostalo, da je u angažmanu freelancera situacija identična angažmanu druge tvrtke – ugovaraju se opseg, trajanje i cijena posla te ne produbljuje B2B odnos. Slobodnjaci s kojima smo razgovarali, uglavnom iz kulturno-kreativnih industrija, govorili su o vještinama nužnim za svoj održivi rast, govorili o načinima na koji dolaze do poslova, otkrivali kojim se metodama služe upravljajući mnogim slobodnjačkim izazovima.

Svi s kojima smo komunicirali suočili su se katkad s egzistencijalnim strahom i stresom. Među njima je i Emir Imamović Pirke, kolumnist, književnik i scenarist koji je uz ostalo supotpisao scenarij nedavno prikazane TV serije 'Dnevnik velikog Perice'.

– Tog se straha ne može riješiti, ali se na njega mora naučiti. Umanjuje ga planiranje i čvrsto držanje pravila da se posao, ako je dobar i može biti tako plaćen, ne odbija, pa makar to značilo opterećivanje obvezama u nekom razdoblju. Druga je važna lekcija ekonomičnost, odnosno određivanje onoga što su prihodi koji se troše, a što oni koji će biti rezerva u danima nerada, a takvih mora biti iz raznih razloga. Dugo sam se borio sa strahom od toga što će biti ako posla ne bude pa sam se umorio. Veći mi stres izaziva gomilanje poslova i preklapanje rokova – opisao nam je pisac u statusu slobodnjaka, u kojemu kao manjak u odnosu na zaposlenje prema ugovoru o radu vidi nemogućnost bolovanja uz naknadu, odnosno to da su slobodnjaci bolesni sami sebi i ako ne mogu raditi do izlječenja, vlastito ih zdravlje višestruko košta iako plaćaju razne naknade kao i drugi.

Zašto sve više tvrtki traži slobodnjake, po čemu se slobodnjačko poslovanje razlikuje od standardnog uredskog okruženja, a i kako pandemija razbija okoštale korporacijske ideje i u poslovne organizacije unosi pozitivnu freelance-kulturu, čitajte u temi tjedna u digitalnom i tiskanom izdanju ovotjednog Lidera.

25. travanj 2024 01:01