Hrvatska
StoryEditor

Nisu premali ako su zajedno - Varaždin, Čakovec i Koprivnica udružili snage u projektima

23. Kolovoz 2021.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ugostio je u ponedjeljak na Špancirfestu gradonačelnicu Čakovca Ljerku Cividini i gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića te je dogovorena suradnja tri grada pri apliciranju za pojedine EU projekte.

Bosilj je naglasio da su Varaždin, Čakovec i Koprivnica među prvih šest gradova po zaposlenosti u Hrvatskoj te pokretači gospodarskih aktivnosti.

- Dogovorili smo modele buduće suradnje, zajedničku suradnju u apliciranju na neke EU projekte i fondove gdje smo svaki od nas premali da bismo uopće mogli aplicirati - rekao je gradonačelnik Varaždina.

Dodao je da se u ova tri grada organiziraju najveće tradicionalne manifestacije – Špancirfest u Varaždinu, Porcijunkulovo u Čakovcu i Renesansni festival u Koprivnici.

- Ne postoji turizam samo na Jadranu. Ovo su tri najvažnije turističke manifestacije ne samo ovog dijela, nego cijele kontinentalne Hrvatske - kazao je Bosilj.

Gradonačelnica Čakovca naglasila je da ne smiju propustiti priliku za suradnju na projektima koja se otvara kroz ITU mehanizam te druge EU fondove.

- Suradnja će se odvijati kroz gospodarstvo, turizam, razvoj kulture. Danas smo pokazali da imamo volju i da to želimo, a postoji puno projekata - kazala je Cividini.

Koprivnički gradonačelnik smatra da se uspješna turistička priča može raditi na kontinentu i da za velike manifestacije, poput Špancirfesta, nije uvijek potrebno imati more.

- Mislim da je ovo dobar okidač za našu poljoprivrednu proizvodnju, naše proizvode, tradicijske obrte, razvoj kulture i sve ono što čini život na sjeveru - rekao je Jakšić.

Gradonačelnici su Špancirfest obišli s direktoricom Turističkog ureda grada Varaždina Jelenom Toth. Govoreći o očekivanom broju posjetitelja na Špancirfestu s obzirom na aktualne epidemiološke uvjete, rekla je da je od početka festivala u petak iznad očekivanja.

- Radi se o 20 do 25 tisuća posjetitelja po danu. Posljednji Špancirfest 2019. godine imao je oko 25 do 30 tisuća posjetitelja dnevno ovisno o koncertu koji se taj dan održavao - kazala je Toth.

Dodala je da je na koncertu Parnog valjka u subotu odrađeno oko 500 testiranja na koronavirus, a samo je jedan test bio pozitivan.

22. travanj 2024 06:03