Hrvatska
StoryEditor

Njemačka napravila veliki iskorak u prihvaćanju kriptovaluta

05. Svibanj 2021.
piše: Domagoj Mataić

U Njemačkoj bi 1.srpnja na snagu trebao stupiti novi zakon koji bi upraviteljima najpopularnijih institucionalnih investicijskih fondova, tzv. Spezialfondova, omogućio da 20 posto sredstava fonda ulože u kripto imovinu.
Mjera je pozdravljena kao veliki poticaj poziciji Njemačke kao središta financijske industrije, a stručnjaci vjeruju da će ovaj potez još više legitimirati kripto industriju i kriptovalute kao klasu imovine.

- Dodavanje kriptovaluta u Spezialfondove važan je korak za njihovo prihvaćanje. Ovdje zakon ide u pravom smjeru i izričito ga pozdravljamo - rekao je njemački parlamentarac Frank Schäffler za Decrypt. Zakon je prošlog četvrtka odobrio njemački savezni parlament Bundestag, a uskoro bi ga savezno vijeće trebalo potvrditi.

Primjenjivat će se na postojeće Spezialfondove i na nove koje su osnovali institucionalni ulagači kao što su financijske institucije, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi. Ukupno će oko četiri tisuće postojećih investicijskih fondova sada imati pravo ulagati u bitcoin i druge kriptovalute, izjavio je Sven Hildebrandt, izvršni direktor njemačkog Distributed Ledger Consultinga (DLC).
Oko 1,2 bilijuna eura ulaže se u Spezialfondove, koji imaju fiksne uvjete ulaganja, a dosad je nula posto sredstava uloženo je u kriptovalute jer zakon to nije dozvoljavao.


Hildebrandt je više od dvije godine lobirao za ažuriranje zakonodavstva u ovom području, zajedno s BVI- om, nacionalnom udrugom za upravljanje imovinom. Kada nove regulacije postanu zakon 1.srpnja, ako se Spezialfondovi odluče čak jedan posto sredstava uložiti u kriptovalute, utjecaj bi mogao biti ogroman. - To se neće dogoditi preko noći, ali govorimo o najvećem investicijskom tipu ulaganja kojeg imamo u Njemačkoj, doslovno sav novac je unutra. Teoretski, do 350 milijardi eura moglo bi samo iz Spezialfondova ući na tržište kriptovaluta - nadodao je Hildebrandt.


U SAD-u ne postoji ekvivalentan tip investicija Spezialfondovima, dok su u Luksemburgu uspoređivani s posebnim investicijskim fondovima i kvalificiranim fondovima za ulagače u Irskoj. Ove vrste investicijskih ulaganja privlačne su institucijama jer omogućuju fleksibilnost i mnogo su manje restriktivne u zahtjevima za likvidnošću, diverzifikacijom, ograničenjima zaduživanja i financijskom polugom. Istovremeno, čvrst regulatorni okvir pruža jamstvo za ulagače.Odvažni potezi Njemačke uslijedili su nakon uvođenja zakona početkom 2020. godine koji je bankama omogućio prodaju i skladištenje kriptovaluta.


Tvrtka za financijske usluge ETC Group postala je prva koja je pokrenula Bitcoin ETP (Exchange traded product) na njemačkoj burzi 2020., nakon što je njemački financijski regulator BaFin, prepoznao kriptovalute kao financijske instrumente.
Od tada, bitcoin fondovi kojima se trguje na burzi (ETP) proširili su se na njemačkim burzama, a tvrtka za upravljanje kripto-imovinom Iconic Funds trebala bi ovog tjedna pokrenuti svoj bitcoin ETP. Vodeći upravitelj fonda State Street služit će kao administrator predstojećeg ETP-a, dok će se Fidelity Digital Assets i Coinbase Custody pobrinuti za skladištenje.


- Postoji ogromna i brzo rastuća potražnja svih tipova ulagača koji žele pristupiti kripto imovini - rekao je Michael Geister, voditelj kripto ETP-ova, napomenuvši da je europsko tržište kripto ETP-ova u kratkom vremenskom razdoblju naraslo na više od 5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.
Ako se ovakav interes nastavi i svi Spezialfonodvi odluče alocirati punih 20 posto u bitcoin, to bi predstavljalo oko trećine trenutne tržišne kapitalizacije kriptovaluta. Međutim to bi bio ekstreman slučaj, koji se vjerojatno nikada neće dogoditi.
 

23. travanj 2024 10:38