10. svibanj 2021.

Nobelovka, Luka Šulić i 600 sudionika na 6. EUSAIR Forumu

Nobelovka dr.Lučka Kajfež Bogataj   

Pod sloganom Uz obale zajedničkog mora i s fokusom na održive strategije za plavi rast i inovacije te održivu upotrebu obalnih i morskih resursa za zdravu budućnost putem zelenog i pametnog oporavka, u utorak i srijedu održava se 6. EUSAIR Forum. Forum organiziraju Europska komisija i Republika Slovenija, uz podršku EUSAIR Facility Point projekta i Općine Izola. Forum će online okupiti više od 600 sudionika iz svih devet zemalja Jadransko-jonske makroregije, a svečano će ga otvoriti Elisa Ferreira, povjerenica EU za koheziju i reforme.

O planu B za Zemlju i oporavku turizma

image
Boštjan Videmšek
---Inspirativni dijalog i ministarski okrugli stol Budućnost jadransko-jonske regije jedno je od događanja foruma koje izaziva veliki interes sudionika i medija. Atraktivan je zbog teme, ali i zbog sudjelovanja dobitnice Nobelove nagrade, sveučilišne profesorice Lučke Kajfež Bogataj i Boštjana Videmšeka,  nagrađivanog novinara, ambasadora Europskog klimatskog pakta i autora knjige 'Plan B: kako ne izgubiti nadu u vremenu klimatske krize'.

Naše Ministarstvo turizma i sporta oplemenit će drugi dan Foruma panel raspravom Od krize do oporavka kroz transnacionalne turističke projekte usmjerene ka održivoj zelenoj makroregiji. Ministarstvo je partner na EUSAIR Facility point projektu i koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam. Cilj panela jest ukazati na doprinos makroregionalnih strategija ključnim politikama EU te  doprinos turizma i kulture EUSAIR-u kroz transnacionalne odabrane vodeće projektne ideje koje ozelenjavaju jadransko-jonsku regiju i Europu. Posebno će se naglasiti doprinos kulturnog turizma i diverzifikacije kroz kulturne i biciklističke rute.

Zabavni adut Foruma je Luka Sulić

Novost 6. foruma jest da će se po prvi put dodijeliti i nagrada Ambassador of the EU Macro-Regional Strategy – Windmill of Excellence predstavnicima civilnog društva koji su uspjeli nadograditi svoje bogato iskustvo u razvoju makroregionalnih strategija u potrazi za općim dobrom. Osim ove nove nagrade, proglasit će se i dobitnici već ustoličene nagrade za 2021. godinu Young POPRI Award. Ova nagrada dodjeljuje se za najbolju poduzetničku ideju i poslovni model mladih iz 9 zemalja jadransko-jonske makro regije.

image
Luka Šulić
---I Europska poduzetnička mreža EEN uključuje se u događanje: za vrijeme prvog dana Foruma organizira Međunarodni virtualni B2B susret - poslovno događanje za dionike iz jadransko-jonske regije koji traže ili nude mogućnosti za poslovnu, tehnološku i projektnu suradnju u plavom rastu, povezivanju regija, kvaliteti i zaštiti okoliša i održivom turizmu, tematskim stupovima EUSAIR-a. Sudjelovanje na ovom poslovnom događanju je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti,  zaključno s 10. svibnja, na ovom linku.

U srijedu, 12. svibnja, na ceremoniji zatvaranja, član planetarno proslavljenog hrvatskog dvojca 2Cellos, Luka Šulić svirat će najpoznatije filmske teme. Ceremonija zatvaranja započinje u 15:15 sati.