Hrvatska
StoryEditor

Nomad Foods spreman dati za Ledo više od 600 milijuna eura

15. Siječanj 2021.
Fabris Peruško
Neslužbeno doznajemo da je jedan ponuđač za Ledo na stol stavio ponudu i veću od Nomad Foodsa, ali da ostali uvjeti u njegovoj ponudi nisu bili prihvatljivi

Fortenova grupa je, čini se, unatoč mnogim procjenama da je 600 milijuna eura za prodaju Leda iznos koji će teško dobiti, u drugom krugu natječaja uspjela dobiti na stol toliki iznos. Nakon dovršetka dubinskog snimanja u postupku prodaje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom počela je ekskluzivno pregovarati s američko-britanskom tvrtkom Nomad Foods.

Zanimljivo je da, neslužbeno doznajemo, Nomad Foods nije dao najveću cijenu. Drugi ponuđač ponudio je malo više, no ostali uvjeti koji su stajali u njegovoj ponudi nisu bili prihvatljivi. No obje su ponude, prema riječima poznavatelja prilika, premašile 600 milijuna eura.

U dubinsko snimanje uključeni su globalni financijski i pravni savjetnici pa je drugi dio natječaja, na kojem su sudjelovale četiri tvrtke – Nomad Foods, skandinavska Orkla, EMMA i J&T te Podravka – prema riječima sudionika procesa, obavljen kvalitetno i profesionalno te nije bilo većih iznenađenja, deal breakera, koji bi mogli ugroziti postupak prodaje. Uostalom, u međuvremenu je u Ledu plus proveden 'higijenski zahvat', odnosno Ledova je bilanca očišćena.

Sada slijedi još dublje snimanje i sastavljanje kupoprodajnog ugovora (SPA), koji na kraju može i sniziti cijenu ili dovesti do nekih uvjetovanih ugovora i kompromisa. Jedan je od njih pozicija Nomad Foodsa u maloprodajnom lancu Fortenove, odnosno u Konzumu, Tisku i Ideji. U ovakvim pregovorima cijena nije uvijek odlučujući faktor i ono što je odvojilo Nomad Foods od ostalih ponuđača važni su sinergijski efekti.

Nomad je jedna od vodećih europskih kompanija u području zamrznute hrane koja u portfelju sadržava poznate brendove kao što su Birds Eye, Findus, iglo, Aunt Bessie's i Goodfella's. U objavi na njegovim internetskim stranicama stoji da sada ti brendovi imaju priliku ući na nova europska tržišta u razvoju i da je Ledo most za buduću konsolidaciju u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenove, očekuje da bi kupoprodajni ugovor mogao biti potpisan potkraj prvoga kvartala, a transakcija zaključena tijekom ljeta.

Prodajom Leda Fortenova će svakako lakše disati i najvjerojatnije nastaviti postupak uzimanja nove pozajmice od HPS-a za integraciju Mercatora, a u lipnju na naplatu stiže i 150 milijuna eura kamata od roll-up kredita.

18. travanj 2024 05:27