Hrvatska
StoryEditor

Nove digitalne metode plaćanja postaju ‘must have‘. Zašto ih uvesti?

08. Travanj 2021.
Digitalne metode plaćanjafoto Shutterstock
I prije nego što je nastupila pandemija koronavirusa i dodatno zahuktala proces, tvrtke su uz tradicionalne načine plaćanja gotovinom te debitnim i kreditnim karticama počele nuditi alternativne metode plaćanja. To uključuje razne bezgotovinske transakcije, plaćanje mobilnim aplikacijama, digitalnim novčanicima, fintech platformama, kriptovalutama, bodovima programa lojalnosti, učitavanjem QR kodova i raznim kombinacijama navedenoga. S razvojem tehnologije već ionako bogat platni spektar proširuje se novim metodama, a pružanje mogućnosti klijentima da se njima koriste postaje pitanje konkurentnosti. Neki su to već shvatili, ponajviše oni čije je poslovanje primarno online.
image
Viktor Zimmermann, suosnivač webshopa Bazzar
- Na Bazzaru prihvaćamo šest različitih načina plaćanja: kartice, virman/internet bankarstvo, pouzeće, Keks Pay, PayPal te najnovije kriptovalute putem sustava Electrocoin. Iako je još uvijek veliki udio kupovina plaćen pouzećem u kojem kupci plaćaju kuriru prilikom dostave, sve više korisnika se okreće beskontaktnom plaćanju - kreditne/debitne kartice ili plaćanje kroz aplikaciju poput Keks Paya - kaže nam Viktor Zimmermann, suosnivač webshopa Bazzar u čijoj je ponudi više od 200.000 artikala.
Na pitanje kakve nove mogućnosti plaćanja tek planiraju uvesti Zimmermann uz smiješak odgovara da već nude sve popularnije načine plaćanja jer uvijek prate najnovije trendove.
Koristimo priliku i da provjerimo javljaju li se problemi pri uvođenju novih metoda plaćanja. Suosnivač Bazzara iskreno odgovara da svi novi sustavi mogu u početku imati manje poteškoće, ali i da nemaju poteškoće s metodama plaćanja koje su uveli. Dobar je to znak za sve koji tek namjeravaju tim putem, a postat će to namjera mnogih jer 'uštekavanje' u trend digitalnog poslovanja, nažalost, baš i ne ide bez omogućavanja barem nekog oblika digitalnog plaćanja, što uključujuje B2C (business-to-customer), B2B (business-to-business) i P2P (peer-to-peer) transakcije.
 

Put do više stope konverzije

Pozitivno korisničko iskustvo (UX) adut je na koji se u suvremenom poslovanju s velikim entuzijazmom igra. Budući da se bodovi u tom pogledu danas skupljaju i na brzini, jednostavnosti, sigurnosti i prilagođenosti klijentu u finalizaciji prodajnog procesa, očekuje se da nudite više različitih opcija plaćanja. Jedan od najboljih razloga zašto se izložiti inovacijama u tom segmentu jest to što se ugodnim i sigurnim procesom plaćanja digitalnim novčanikom, bez potrebe da se upisuju osobne informacije i prolaze razne verifikacije, povisuje stopa konverzije. 

image
Božidar Pavlović, direktor Jackie agency
 
– Navike su se promijenile, odnosno prilagodile novoj stvarnosti. Internetska trgovina bjesomučno raste i beskontaktno plaćanje u fizičkim trgovinama postalo je novi standard. Domaće banke još su i prije zdravstvene krize povezale svoje izdane kartice s najvećim mobilnim operativnim sustavima, pa su tako omogućena plaćanja mobilnim telefonom upotrebom Apple Paya i Google Paya. Uz to se popriličan broj Hrvata koristi Revolutom ili sličnom karticom, omogućen im je Samsung Pay, čak i Garmin Pay. Polako se javljaju i mobilni novčanici. Odnedavno je Erste banka u sklopu KEKS Paya uvela mogućnost plaćanja QR kodom, a očekujemo da tim putem nastave i druge banke – analizira fintech konzultant i direktor Jackie Agencyja Božidar Pavlović aktualne trendove u plaćanju u Hrvatskoj i napominje da je pandemija koronavirusa za negotovinska plaćanja učinila više od bilo koje uredbe ili regulative.

Kriptomanija zahvaća i tvrtke

Sve je više i tvrtki koje omogućuju plaćanje kriptovalutama. Iako područjem kriptovaluta još nisu svi ovladali, rješenja poput FIMA Paya i PayCeka, koji je na tržište stavio zagrebački startup Electrocoin Nikole Škorića, i ne zahtijevaju takva znanja. Uvođenje tog platnog sustava je jednostavno, a računi se i dalje izdaju u kunama.

image
Nikola Škorić
foto Ratko Mavar
​– Interes za uvođenje kriptovaluta kao načina plaćanja sve je veći, a tomu su svakako pridonijeli situacija s pandemijom COVID-19, svijest o digitalizaciji i beskontaktnim plaćanjima, nedavni bull run te porast cijene bitcoina na novu rekordnu vrijednost koja je premašila 60 tisuća dolara ​– priča osnivač Electrocoina.
Škorić ističe da kriptovalute, koje u praksi funkcioniraju kao elektronička gotovina, pružaju neke prednosti nad tradicionalnom gotovinom i karticama.

 – Pristup vlastitom novcu uz manje papirologije, neovisnost o bankama, kartičarskim kućama i dnevnim limitima mnogima je privlačan koncept, osobito u Hrvatskoj, gdje se u više od 80 posto svih platnih transakcija upotrebljava gotovina. Svijet nije bio spreman na pandemiju, a trgovci su pod izrazitim pristikom zbog hibridnog načina rada i prelaska na digitalno i beskontaktno plaćanje. Svako olakšanje poslovnih procesa, poput jednostavnosti uvođenja i uporabe PayCeka i kriptovaluta, možda za sada nije must have, ali uskoro će biti – smatra Škorić dodajući da pregovaraju s nekoliko većih maloprodajnih lanaca.

Platna revolucija definitivno je u punome jeku, stoga oni koji još nisu svakako hitno trebaju razmisliti o diverzifikaciji svoga platnog menija.

Više o digitalnim metodama plaćanja saznajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 21:07