Korona i biznis
10. svibanj 2020.

Nove relaksacije: Veća okupljanja, ukidanje propusnica, otvaraju se trgovački centri, teretane...

Nacionalni stožer civilne zaštite, tiskovna konferencija, Davor Božinović   

Na konferenciji za medije Stožera civilne taštite RH u nedjelju je potvrđeno ono što je dan ranije najavljeno. Ukidaju se brojne dosadašnje mjere restrikcije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako smo danas dan uoči početka treće faze popuštanja, pa stižu izmjene mjera ograničavanja - omogućava se okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama, prenosi Hina.

Osim toga, izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. No to ne vrijedi za otok Brač. Naime, nakon što je otok Brač postao novo žarište epidemije koronavirusa odlučeno je da se epidemiološke mjere postrože, odnosno da se primjenjuje režim koji bio na snazi prije 27. travnja.

- U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova - naglasio je Božinović.

Najavio je da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, također održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13, svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.

Dolazi i do izmjena u javnom prometu - ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

- Jučerašnja odluka je hrvatskim državljanima omogućila izlazak i ulazak na teritorij Republike Hrvatske, u skladu s uputama HZJZ-a - rekao je Božinović i dodao kako je to prvenstveno u smislu kako bi se reaktiviralo gospodarstvo i kako bi gospodarstvenici mogli doći u Hrvatsku. Dolazak je moguć i zbog nužnih osobnih razloga. Božinović je kazao kako ti osobni razlozi mogu biti različite prigode, ali prvenstveno prisustvovanje sahranama i slično.

- Mjere HZJZ-a su striktne. Ako bude trebalo, mogu se uvesti i testovi na granicama - rekao je Božinović.

Božinović je napomenuo kako zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera. No, ako ne bude tako taj će se režim dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici. 

- Ako netko nema valjan razlog, onda mu se neće dopustiti ulazak u Hrvatsku. Opravdanost ulaska procjenjuje granična policija na temelju detaljnih uputa i zakona. Za sve je otvorena i posebna mail adresa Uprave za graničnu policiju Ravnateljstva policije, gdje se građani i stranci mogu informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak - kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako pri ulasku u zemlju više nema obveze samoizolacije ali su napravljene stroge upute. Od svih koji ulaze traži se da nemaju puno kontakta, da ne izlaze puno van, da se drže higijene. Preporučuje se nošenje maski i mjerenje temperature te da se na pojavu prvog simptoma odmah jave liječniku obiteljske medicine, a stranci epidemiološkoj službi.

Capak je napomenuo da će ugostiteljski objekti, koji započinju s radom sutra, moći raditi i nedjeljom, za razliku od trgovina.

- Mislim da je dobro da se negdje može popiti kava... Htjeli smo smanjiti mobilnost ljudi nedjeljom, da ne idu u trgovine više nego što je potrebno jer postoji mogućnost prijenosa koronavirusa. Za ugostiteljske objekte smatramo da ne izazivaju veliku mobilnost kao trgovine - pojasnio je Capak.

Govoreći o povećanim migracijama zbog ukidanja e-propusnica te uspostave cestovnog i željezničkog prometa, Capak je rekao kako će se pratiti kretanje stanovništva te se nada da neće biti pretjerano.

Preporuke za sprečavanje infekcije Covid-19 u trgovačkim centrima možete pronaći ovdje.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za hrvatske i strane državljane koji prelaze državnu granicu i ulaze u Republiku Hrvatsku možete pogledati ovdje.