Hrvatska
StoryEditor

NOVI LUKSUZNI HOTEL - Jedan sasvim novi pogled na Zagreb

02. Ožujak 2021.
Pogled na metropolu s terase budućeg hotela kojeg uređuje Arena Hospitality Grupa

Ovo nisu fotografije Zagreba kakvog smo navikli gledati u posljednjih godinu dana. Ruševine zaboravljenog grada u potresu. Ovo je sasvim drukčiji pogled na metropolu, pogled budućnosti iz perspektive investitora koji gradi luksuzni hotel u središtu Zagreba, u Amruševoj ulici. 

Povijesnu zgradu obnavlja pulska hotelska grupacija Arena Hospitality Group (AHG), čija je ovo prva investicija u Zagrebu. Službeno je to objavljeno u ponedjeljak u godišnjem izvješću na Zagrebačkoj burzi. 

Iako nam u kompaniji nisu željeli otkriti detalje o modelima upravljanja hotelom, AHG u taj objekt navodno ulazi u zakup na 45 godina, a ukupna investicija iznosi 130 milijuna kuna. Naveli su da se radi o ekskluzivnom hotelu, modernog uređenja i tehnološke opremljenosti, visoke kvalitete, a time naravno i visoke kategorije. 

Kako piše u izvješću, kada se otvori, a to bi prema planu trebalo biti sredinom iduće godine, hotel će raspolagati sa 115 soba, sadržavat će renomirani restoran i bar, wellness i spa centar, teretanu, konferencijske dvorane i parking. 

Arena Hospitality Grupa u idućoj sezoni raspolagat će s još jednim novim objektom, hotelom Brioni Pula, na kojem su radovi počeli početkom 2020. Radi se o jednom od najistaknutijih hotela bivše Jugoslavije, u kojem su boravile mnoge poznate ličnosti iz političkog, javnog i umjetničkog života. Objekt se nalazi na litici i pruža pogled na otočje Brijuni. Brioni će se također nalaziti u kategoriji luksuznih hotela, imat će 227 soba i mnogobrojne dodatne sadržaje, a ukupna investicija iznosi 260 milijuna kuna.

Prošlu je turističku godinu, u skladu s očekivanim trendovima u turizmu, prema ključnim konsolidiranim pokazateljima AHG završila sa 69,8 posto manjim prihodima koji su iznosili 238 milijuna kuna. Grupa je raspolagala s 500 raspoloživih smještajnih jedinica manje (s 1.410 umjesto 1.908). Popunjenost kapaciteta u hotelima, kampovima i turističkim naseljima spustila se s 55 na 25 posto, a prihod po sobi spustio se s 334 na 136 kuna.

Kako je u financijskom izvješću Grupe naveo Devansh Bakshi, član Uprave i financijski direktor AHG-a, od samog početka pandemije Grupa se usredotočila na očuvanje likvidnosti prilagođavanjem poslovanja novonastaloj situaciji uz strukturirano optimiziranje troškova. To je uključivalo smanjenje troška zaposlenih kroz neobnavljanje ugovora o radu na određeno vrijeme, skraćivanje radnog vremena i privremeno smanjenje plaća za 20 posto.

Grupa, čiji je većinski vlasnik PPHE Hotel Grupa sastoji se od 27 objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji i trenutno je jedna od najdinamičnijih hotelskih grupa u središnjoj i istočnoj Europi.

Grupa kotira na Vodećem tržištu Zagrebačke burze. Trgovanje dionicama Grupe je tijekom prošle godine bilo izuzetno volatilno, godina je zapošela s 372 kune po dionici, a zaključila se na 338 kuna, što predstavlja pad od 9,1 posto.

17. travanj 2024 22:17