Hrvatska
StoryEditor

NRS pada osam godina zaredom - krediti i dalje povoljniji

01. Ožujak 2021.

Trend pada nacionalne referentne stope (NRS) nastavljen je i u četvrtom tromjesečju 2020. godine, pri čemu su dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o kreditima - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu, smanjeni za 0,02 postotna boda, objavila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).

Usporedba podataka o vrijednosti NRS-a za četvrto u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine "pokazuje da se nastavlja trend pada NRS-a, koji traje već osam godina, iako se taj pad usporava već nekoliko tromjesečja zaredom", ističe se u priopćenju središnje banke. Od 24 indeksa NRS-a koje HNB izračunava, u četvrtom tromjesečju 2020. svi indeksi pokazuju niže ili iste vrijednosti od vrijednosti iz prethodnog tromjesečja.

"Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - 6M NRS1 EUR (šestomjesečni NRS za euro) i 6M NRS1 HRK (šestomjesečni NRS za kune), također su se smanjili u četvrtom tromjesečju 2020. godine, i to oba indeksa za dva bazna boda (0,02 postotna boda). Tako sada 6M NRS1 EUR iznosi 0,12 posto, a 6M NRS1 HRK iznosi 0,15 posto", navode iz HNB-a.

Inače, središnja je banka početkom 2020. godine preuzela od Hrvatske udruge banaka (HUB) izračun i redovitu  objavu  nacionalne referentne stope (NRS), koja ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

NRS je, objašnjavaju i iz HNB-a, implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima.

HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje središnja banka redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje, podsjećaju iz središnje banke.

20. travanj 2024 08:36