Hrvatska
StoryEditor

Oblak grupa - Slovenci od Betona Lučko preuzeli pogon u Drnišu

08. Prosinac 2019.
Bogdan Oblak, vlasnik Oblak grupe
Preuzimanje pogona Radonić omogućit će Oblaku daljnji prodor s betonskim opločnicima u Hrvatsku i druge zemlje regije. Tako će postati regionalni lider u proizvodnji betonske galanterije

Slovenska Oblak grupa kupila je pogon Radonić u Drnišu te tamošnju tehnologiju od Betona Lučko i već od sredine listopada ondje proizvodi betonske opločnike za popločavanje urbanih prostora. Riječ je o obiteljskoj tvrtki u vlasništvu generalnog direktora Bogdana Oblaka koja je osnovana još 1901. Prije devet godina instalirala je u ​Logatecu, mjestu 25 kilometara jugozapadno od Ljubljane, dvije najmodernije linije za proizvodnju betonske galanterije i drugih betonskih proizvoda.

– Dvije linije koje su donedavno radile u tri smjene omogućavale su nam da izvozimo, no prijevoz robe za nas je bio prilično skup, a treća smjena nije nam bila rješenje, zato smo odlučili kupiti pogon Radonić – objašnjava Oblak.

U Drnišu je zaposleno dvanaest radnika, a očekuje se da će ih se zaposliti još osam. U Grupi Oblak sada su matična tvrtka Oblak Group i Oblak PGM u Sloveniji, Oblak Montenegro u Crnoj Gori te dvije tvrtke u Hrvatskoj – od ove godine Oblak Beton i od 2015. Oblak Commerce, u kojima je ukupno osamdeset zaposlenih. Lani je Grupa ostvarila 13,5 milijuna eura prihoda, očekuje rast i ove godine najviše zahvaljujući pogonu u Drnišu, a do 2022. plan je ostvarenje prihoda samo u Drnišu između pet i sedam milijuna eura na godinu.

– I u krizi smo rasli dok je cijeli građevinski sektor padao. Ova investicija omogućit će nam daljnji prodor u Hrvatsku, ali i u druge zemlje regije. Tako smo postali regionalni lider u proizvodnji betonske galanterije – govori Oblak, ali ne želi reći kolika je vrijednost investicije u Drnišu.

Osim u Sloveniju, svoje proizvode plasira u Austriju, Hrvatsku, Crnu Goru te nešto u Bosnu i Hercegovinu. Kad je riječ o hrvatskom tržištu, raste mu slavonsko, a cilj je proširiti prodaju po Dalmaciji i Istri, kamo, inače, već dugo izvoze.
U Sloveniji su dnevno proizvodili do 6500 kvadrata betonskih opločnika, a s ulaganjem u Drnišu očekuju proizvodnju dodatnih 3500 kvadrata. Oblak kaže da je proizvodna linija u Drnišu poput one u Logatecu i da ništa ne treba ulagati u tehnološki proces, preostaje samo uobičajeno servisiranje strojeva.

Iako su počeli proizvoditi, Oblak veli da će nakon zime, u travnju, svečano otvoriti pogon Radonić u Drnišu.

22. travanj 2024 15:00