Hrvatska
StoryEditor

OBNOVA - Projektanti i statičari udvostručili svoje cijene

01. Svibanj 2021.
Kod privatnih naručitelja cijena se slobodno definira na tržištu. Hrvatska komora inženjera građevinarstva ne smije regulirati cijene usluga svojih članova jer bi to bilo protivno osnovnim postulatima tržišnog natjecanja

Cijene usluga projektanata i statičara udvostručile su se u nešto manje od godinu dana otkako su počeli radovi na obnovi nekih zgrada u Zagrebu nakon potresa. Predstavnik stanara jedne zgrade u Donjem gradu, čija je površina 600 kvadrata i ima osam stanova, ispričao nam je da su lani u lipnju dobili ponude od statičara i projektanta za izračun statike i izradu projekta pojačanja konstrukcije zgrade u vrijednosti od 60 tisuća kuna (svaki po 30 tisuća kuna). No, odlučili su se, veli, sačekati donošenje zakona o obnovi od potresa, nakon čega bi ih angažirali nadajući se da će dobiti barem dio novca od države.

image
Nina Dražin Lovrec
Kako su se prevarili! Jer istodobno, par ulica dalje od njih predstavnik nešto veće zgrade ne čekajući zakon potpisao je ugovor sa statičarom i projektantom ukupne vrijednosti 70 tisuća kuna. U ožujku ove godine, dakle devet mjeseci kasnije, predstavnik zgrade koji je prolongirao radove na pojačanju konstrukcije ponovno je pozvao statičara i projektanta kako bi krenuli u posao, ali ostao je zaprepašten njihovom ponudom. Cijena je udvostručena, i statičar i projektant tražili su po 60 tisuća kuna, ukupno 120 tisuća kuna. Stanari su kontaktirali druge projektante i statičare, ali nisu imali sreće, barem kod onih od kojih su zatražili ponude. Cijene su porasle.

– Kod privatnih naručitelja cijena se slobodno definira na tržištu. Hrvatska komora inženjera građevinarstva ni na koji način ne smije regulirati cijene usluga svojih članova jer bi to bilo protivno osnovnim postulatima tržišnog natjecanja – objašnjava Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).

Cijene usluga ovlaštenih arhitekata nisu definirane strukovnim propisom, napominju u Hrvatskoj komori arhitekata (HKA), 'već je Pravilnikom o standardu usluga definiran opseg i razina usluge koju pružaju ovlašteni arhitekti, u skladu s propisima EU i zahtjevima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja'.

Hoće li cijene usluga projektanata i statičara nastaviti rasti s obzirom na to da slijedi i obnova Banije, za sada je teško predvidjeti, ali nije isključeno da ipak malo i padnu.

– Uključivanjem većeg broje projektanata u proces obnove, očekujemo da će se, kako se obnova bude odvijala, i cijene usluga ujednačavati, ne nužno u smislu povećanja cijene – ističe Gabrijela Kosović, glavna tajnica HKA-a.

18. travanj 2024 22:57