Hrvatska
StoryEditor

OBRTNICI - Ako želite kredit od banke, nije isto jeste li ‘paušalist‘, ‘dohodaš‘ ili ‘dobitaš‘

10. Siječanj 2020.
Piše:
piše Tin Bašić
[email protected]

S obzirom da postoje tri vrste obrtnika – ‘paušalci’, ‘dohodaši’ i ‘dobitaši’, odlučili smo kod banaka provjeriti kreditiraju li sve vrste obrtnika ili ne. Ispostavilo se da ne mogu svi dobiti kredit. Donosimo popis banaka koje su nam jasno odgovorile na pitanja o tome postoji li razlika u kreditiranju 'paušalista', 'dohodaša' i 'dobitaša'.

ADDIKO BANKA

Obrtnici (micro segment): Banka trenutno ne financira ‘paušaliste’ kao poslovne subjekte, a razlika između ‘dohodaša’ i ‘dobitaša’ odnosi se isključivo na popis potrebne dokumentacije, jer ‘dohodaši’ predaju prijave poreza na dohodak, a ‘dobitaši’ prijavu poreza na dobit. S druge strane, ‘dobitaši’ su u obvezi javno objaviti svoje financijske rezultate te tako mogu sudjelovati u našim predodobrenim ponudama za financiranje.

Obrtnici (segment malih i srednjih poduzetnika): Postoji razlika u načinu utvrđivanja i ocjeni kreditne sposobnosti i dokumentaciji.

ERSTE BANKA

Banka u svakom slučaju vodi računa o logici ekonomskog razmišljanja i realnim pretpostavkama budućeg poslovanja s ciljem identifikacije dugoročno održivog novčanog toka kojeg klijent može ostvarivati. Navedeno postiže procjenom sadašnjeg poslovanja i očekivanog budućeg poslovanja odnosno kroz investicijske elaborate.

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA (HPB)

Načelno ne postoji razlika u kreditiranju različitih vrsta obrtnika, međutim u procesu kreditne analize utvrđuje se kreditna sposobnost pojedinog klijenta i najveći iznos kredita koji Banka može odobriti. Ovisno o poslovnoj slici obrtnika, njegovim prihodima i rashodima, različiti su maksimalni iznosi kredita kao i potrebni kolaterali.

OTP BANKA

Nema razlike, jedina je razlika u vrsti dokumentacije koju klijent mora donijeti, a u svrhu realizacije zatraženog kredita.

HAMAG-BICO

Razlika u kreditiranju isključivo je u prikupljanju i dostavljanju financijske dokumentacije koju je obvezno priložiti uz prijavu na program, a koja se razlikuje ovisno o pravnom obliku prijavitelja.

HBOR

Ne postoje značajne razlike u kreditiranju navedenih tipova obrtnika. No, dokumentacija koja se prilaže uz zahtjev za kredit djelomično je drugačija zbog specifičnosti vođenja poslovnih knjiga. 

19. travanj 2024 06:05