Hrvatska
StoryEditor

Ocean sustav tvrtki BISS i ORQA upućuje kako se ponašati u slučaju vremenskih i ostalih nepogoda

07. Rujan 2021.
Nikša Cigoj

Hrvatske informatičke tvrtke BISS i ORQA bile su jedine sudionice iz Europe na FBI National Academy Associates konferenciji održanoj u srpnju u Orlandu gdje su predstvili svoj zajednički proizvod - tehnološko sigurnosno rješenje Ocean Public Safetty 2.0 i već su realizirale dogovor s jednim od desetak potencijalnih klijenata.

Ocean sustav daje uputstva kako se ponašati u slučaju nadolazeće oluje, u upravljanju krizom zbog potresa ili industrijske nesreće. Ljudi kroz taj sustav mogu brzo dobiti uputstvo kako se ponašati, kuda se kretati i na druge načine biti vođeni od operatera, odnosno nadležne službe za hitne slučajeve, putem SMS poruka. Ocean objedinjuje postojeći BISS-ov public safety sustav Haven (alarmiranje i upravljanje kriznim situacijama) te vizualnu teleprisutnost putem raznih kamera i dronova, kako bi službe uživo nadzirale situaciju na terenu. Također, postoji opcija integracije sustava s postojećim kamerama, primjerice, onima na semaforima i slično. Važna značajka ovakvog kompaktnog i kompletnog sustava mogućnost je prikupljanja podataka koji su temelj za razvoj sigurnosti u budućnosti u kojoj umjetna inteligencija (AI) ima veliku ulogu.

Nikša Cigoj, voditelj projekta u BISS-u, ističe da je ovaj sustav kvalitetniji od postojećih jer se poboljšanja temelje upravo na proširenju funkcionalnosti kroz integraciju s dodatnim komponentama kao što su dronovi, body kamere i slično.

– Slijedi nam dinamična jesen jer ćemo u narednom razdoblju dovršavati komponentu dronova (pronalazak partnera) i integraciju s teleoperaterima. Suradnici iz ORQA-e dodatno usavršavaju kamere te trenutačno programiramo dronove koje smo kupili od jedne francuske tvrtke i, ako sve bude po planu, već iduće ljeto imamo Ocean kao posve razvijen i dovršen sustav. Na FBI-evoj konferenciji dobili smo odlične povratne informacije. Dogovorili smo follow up sastanke s desetak klijenata i trenutačno smo u fazi završnog dogovora za integraciju public safety sustava kod jednog od njih. Ovo je uzbudljivo razdoblje za sve koji su svoje znanje i ideje uložili u Ocean sustav jer ćemo ga u bliskoj budućnosti vidjeti u akciji kako pomaže ljudima koji su se zatekli u nevolji. Dobar je osjećaj znati da smo nekome omogućili izlaz iz nezavidne situacije – kaže Cigoj.

Tvrtka BISS razvija softverske sustave za bankarski, logistički i telekomunikacijski sektor. Također se bavi i izgradnjom sustava za obradu podataka u realnom vremenu Blade, te pokriva i GDPR rješenja za tvrtke. Osnovana je prije 12 godina i godišnji rast prihoda joj je 30 posto.

– Dugoročno planiramo pozicioniranje svojih rješenja za obradu podataka i javnu sigurnost na globalnom trzištu, a istodobno ćemo tražiti investicije za daljnji razvoj postojećih Haven i Ocean sustava – kaže Cigoj.

19. travanj 2024 04:16