Hrvatska
StoryEditor

Odgovornost - Zdravo radno mjesto prije i poslije virusa

12. Travanj 2020.
Osiguranje od nezgoda, dopunsko zdravstveno osiguranje, rekreacija i edukativna predavanja o zdravim životnim navikama samo su neki od programa kojima poslodavci potiču zaposlenike na čuvanje zdravlja. Evo kako to rade neke hrvatske kompanije

Znamo da je preventiva pola zdravlja, dok se za onu drugu polovinu može reći da ovisi o osobnoj sreći, ali i odgovornosti, te i to da poslodavci trebaju zdrave zaposlenike neovisno o situaciji koja nam je trenutačno poremetila rutinu. Nažalost, danas su i zaposlenici i poslodavci usredotočeni na pandemiju koronavirusa, tako da mnogi prinudno postaju svjesni važnosti čuvanja zdravlja, ali i prije te pošasti neke su kompanije posebnu pozornost posvećivale zdravlju zaposlenika omogućavajući im redovite sistematske preglede, osiguranje od nezgoda, predavanja o raznim bolestima, rekreaciju i slično…

Ponešto od te odgovornosti za zdravlje ima veze i s korporativnom kulturnom uvezenom zajedno sa stranim kapitalom u hrvatsko gospodarstvo, ali više je posljedica primjene smjernica za poslodavce koje je 2016. donijela Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije. Te smjernice pomažu poslodavcima uspješno upravljati zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu u skladu sa zakonodavstvom Europske unije.

Osim na zdravlje zaposlenika, pri donošenju smjernica mislilo se i na trošak kojim bolesni opterećuju tvrtke i zdravstveni sustav.

Smjernice EU i praksa

Primjerice, 2013. na razini EU izgubljeno je najmanje 300 milijuna radnih dana zbog nezgoda na radu i bolesti prouzročenih radom. Te su smjernice bile samo dopuna već postojećima nazvanim Sigurniji i zdraviji rad za sve – Modernizacija zakonodavstva i politike EU o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu, koje je ranije donijela Europska komisija, a koja je članicama EU prepustila njihovu primjenu u skladu s okolnostima na nacionalnoj razini.

No neke su kompanije skrbile o zdravlju zaposlenika i prije donošenja smjernica Europske komisije, ali i epidemije koronavirusa. Jedna od njih je Pliva Hrvatska, u kojoj ističu da su ljudi najveća prednost i najsnažniji izvor uspjeha te kompanije jer upravo zaposlenici najviše pridonose ostvarivanju uspješnih poslovnih rezultata koji su i pozicionirali Plivu kao regionalnog lidera.

U Plivi ističu da već dugi niz godina posebnu pozornost pridaju dobrobiti zaposlenika na radnome mjestu.

I konkretno i edukativno

Kako bi dodatno pridonijela promicanju brige za vlastito zdravlje, Pliva je pokrenula niz internih inicijativa pod nazivom 'Zdravo radno mjesto', kojima se promiče podizanje svijesti o važnosti brige o vlastitom zdravlju, prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti, usvajanju zdravih životnih navika te stvaranju kulture zdravlja u poslovnom, ali i u privatnom životu. Programom aktivnih stanki na radnom mjestu Pliva redovito promiče važnost tjelesne aktivnosti, a zaposlenici se imaju priliku u zasebno uređenim prostorijama u Plivi ili u vanjskom prostoru raditi vježbe istezanja i opuštanja prilagođene za radno mjesto. Svi zainteresirani imaju i mogućnost priključiti se jednoj od sekcija koje su dio sportskog društva Plive, aktivnog već 70 godina.

O zdravlju zaposlenika Pliva se također brine stalnim zdravstvenim nadzorom onih koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada uz povećan angažman liječnika specijalista medicine rada. To su periodički liječnički pregledi jednom na godinu ili dvije. Povrh periodičkih liječničkih pregleda, a vodeći računa o važnosti prevencije te očuvanja zdravlja zaposlenika, Pliva osigurava svim zaposlenicima sistematske preglede.

Čak i škola trčanja

U A1 Hrvatska brigu o zdravlju zaposlenika smatraju iznimno važnom te su zaposlenici te kompanije osigurani od nezgoda 24 sata svih sedam dana u tjednu te im je plaćeno dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje. Polica zdravstvenog osiguranja u godini uključuje besplatni sistematski pregled, određeni broj pregleda kod specijalista kao i dijagnostičke obrade prema prijedlogu specijalista.

U okviru A1 kampusa na Žitnjaku zaposlenicima su dostupni fitness-centar, bazen i sauna, a u suradnji s atletskim klubovima za zaposlenike su organizirane i besplatne škole trčanja. Koliko su tjelovježba i briga o zdravlju važne, A1 podsjeća zaposlenike i sad kad je iznimno važno ostati kod kuće i kad su ograničene mogućnosti kretanja zbog epidemije koronavirusa. Treneri iz fitness-centra A1 svakodnevno objavljuju vježbe na poslovnoj mreži Workplace, koja je dostupna svim zaposlenicima kompanije.

Obuka o zdravlju

Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa Cemexa Hrvatska, ističe da je u toj kompaniji obuka o zdravlju i sigurnosti ključan dio strategije o postizanju prioritetnog cilja od nula ozljeda na radu.

– Važan dio ovog sustava je zaštita zdravlja, koja se ne odnosi samo na brigu o zdravlju zaposlenika u ovom trenutku, nego i na komunikaciju i na poticanje zdravih životnih navika, poput prestanka pušenja, pravilne ishrane, redovne tjelesne aktivnosti i ostalog. U situaciji u kojoj jesmo, naravno, uveli smo cijeli niz zaštitnih mjera usmjerenih na sprečavanje širenja zaraze koronavirusom – napominje Kotarac.

Svim zaposlenicima Cemex omogućuje godišnje besplatne sistematske preglede; polica sadrži jedan preventivni sistematski pregled, kao i niz dijagnostičkih i laboratorijskih pretraga. Osim toga, od 2018. omogućeni su im i povoljni uvjeti dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja koji uključuju mogućnost obavljanja dvaju specijalističkih pregleda.internim

– Kampanjama redovno obrađujemo sve bitne teme koje se tiču zdravlja. Primjerice, ove nam je godine u fokusu zdravlje srca i krvožilnog sustava te smo koncentrirani na to da razgovaramo o svim aspektima zdravlja srca, od pravilne prehrane do obavljanja redovnih kontrola. Kad je riječ o rekreaciji, podržavamo skupne i individualne inicijative naših zaposlenika, primjerice treninge i sudjelovanje svih koji to žele na utrkama B2B run – ističe Kotarac.

Riječ je o utrci na pet kilometara na koju se prijavljuju timovi tvrtki iz javnog ili privatnog sektora, a sudionicima utrke tvrtka osigurava plaćenu kotizaciju, dry fit majicu te zajedničku večeru. Osim toga, Cemexovi zaposlenici imaju i karticu Multisport, koja im omogućuje da sami odaberu aktivnost kojom se žele baviti u slobodno vrijeme.

20. travanj 2024 10:06