Hrvatska
StoryEditor

Održivo financiranje: kako se financijski sektor, a kako kompanije pripremaju za projekte u svjetlu nove europske regulative

22. Travanj 2021.
Društvena odgovornost

Zeleni plan postao je središnji okvir budućeg gospodarskog i industrijskog razvoja Europske unije. Ubrzano se donose nove direktive, a EU Taksonomijom i smjernicama regulatora pitanje održivog financiranja nosi mnoge prilagodbe svim sudionicima na tržištu. S jedne strane, regulatorne promjene izravno obvezuju financijski sektor da razmotri (primarno okolišne) utjecaje projekata koje financiraju. S druge, same kompanije koje traže financiranje moraju svoje projekte prilagoditi tim istim zahtjevima.

To uključuje potrebu integracije ESG kriterija (okoliš, društvo, korporativno upravljanje) u poslovne procese i strategije, razvoj proizvoda i upravljanje rizicima. Poseban naglasak Europska komisija stavlja na izvještavanje, unaprjeđenjem uredbe o nefinancijskom izvještavanju (NFDR) te stupanjem na snagu uredbe SFDR koja zahtijeva od ulagača i financijskih institucija posebno izvještavanje o tome kako procjenjuju ove rizike.

Zahtjevi integracije ESG kriterija te procjene rizika mnogim hrvatskim kompanijama postavljaju izazove brzog donošenja novih poslovnih odluka, ali i nova promišljanja prilagodbe njihove poslovne paradigme. Više nego ikada prije moramo ozbiljno pogledati u budućnost i jasnije zacrtati konture budućih održivih proizvoda i usluga te načina na koji ih proizvodimo, prevozimo ili distribuiramo. U konceptu održivog poslovanja nema više mjesta za „business as usual“ ili komoditet da radimo samo ono u čemu smo bili uspješni na načine na koje smo to godinama radili. Dodatni nam je izazov poslovanje u svijetu koji postaje potpuno nepredvidljiv, brzo se mijenja te u kojemu svako planiranje i predviđanje postaje skoro nemoguće.

Takva situacija, međutim, donosi i mnoge prilike za poslovni sektor – pritisak nužnosti prilagodbe poslovanja kompanije potiče na ubrzane inovacije, razvoj proizvoda, korištenje novih tehnologija, ali i potrebe za ljudima novih znanja. Liderima otvara mogućnosti agilnog upravljanja, razvoja hrabrijih poslovnih vizija i iskoraka. Ukratko, ovo je vrijeme u kojemu će uspješni biti odvažni u pokretanju novoga, hrabri u kreiranju ideja, otvoreni za promjene.

Kako se u tom procesu snalaze financijske institucije poput banaka i institucionalnih ulagača, a kako kompanije koje moraju svoje poslovanje razvijati pod novim pravilima igre, bit će tema online panel rasprave o održivom financiranju koju organizira konzultantska kuća Hauska & Partner, 5. svibnja 2021. godine. U raspravi će predstavnici industrije i financijskog sektora otvoreno razgovarati o izazovima s kojima se susreću na hrvatskom tržištu i preduvjetima koji su potrebni za brze prilagodbe.

image
Panel - Održivo financiranje
foto
23. travanj 2024 16:10