Hrvatska
StoryEditor

Odvažan, brz i istinski europski odgovor na COVID-19

13. Svibanj 2020.
Anton Kovačev, šef Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj
Piše: Anton Kovačev

Europska unija, predvođena Europskom komisijom, uključujući Europsku investicijsku banku, predstavila je paket potpore od 540 milijardi eura

Europska unija i njezina tijela već tjednima nadograđuju i proširuju odgovor Europske unije na pandemiju COVID-19. Unijin odgovor usmjeren je na spas života, zaštitu zdravlja, radnih mjesta i gospodarstva za sve Europljane. Rezultati tog odgovora su posebni, kao i sama kriza.

Europska unija, predvođena Europskom komisijom, uključujući Europsku investicijsku banku, predstavila je paket potpore od 540 milijardi eura. Do danas su Unija i njezine države članice mobilizirale više od 3,2 trilijuna eura u različitim paketima odgovora na pandemiju. Njezin je odgovor odvažan, brz i istinski europski. Paket od 540 milijardi eura odgovarajući je skup mjera i jasan izraz solidarnosti koja Europsku uniju čini još snažnijom. Sastoji se od tri stupa koja upućuju na nužne potrebe zemalja članica Europske unije: jedan stup namijenjen je očuvanju radnih mjesta, drugi vladama, a treći poduzećima i gospodarstvu.

Pomoć od dvjesto milijardi eura

Grupa Europske investicijske banke sastavni je dio te goleme potpore, poglavito s idejama i svojim udjelom u podršci Europskoj uniji za ublažavanje učinaka pandemije, zaštite radnih mjesta i prihoda Europljana. Prema mjerama koje je pripremila Europska unija, EIB će pridonijeti učinkovitoj provedbi trećeg stupa, namijenjenog potpori europskim poduzećima, posebno malim i srednjim. Dosadašnji uspjeh u pružanju pomoći takvim poduzećima pokazuje nam kako će naš doprinos biti iznimno koristan Europi, njezinim građanima i gospodarstvu.

Grupa ​​EIB ​uspostavit ​će ​Europski jamstveni fond COVID-19 u koji će države članice Europske unije uložiti 25 milijardi eura. Cilj je tog fonda, zajedno s drugim žurnim mjerama koje je najavila Grupa EIB, privući dvjesto milijardi eura investicija ili 1,5 posto BDP-a Europske unije i usmjeriti ih izravno u europsko gospodarstvo. To je zaštitni štit koji će pomoći gospodarstvu Europske unije nositi se s posljedicama pandemije COVID-19.

EIB će surađivati ​​s poslovnim bankama i nacionalnim razvojnim ustanovama u privlačenju dvjesto milijardi eura za europsko gospodarstvo. Zahvaljujući iskustvu EIB-a financiranje će biti dostupno odmah i što je moguže jednostavnije. Upravo je to oblik brzog odziva koji je potreban Europi. Naša suradnja s poslovnim bankama također će pridonijeti stabilnost domaćega bankarskog sektora, što je jako važno za države članice EU. Fond će dopuniti mjere drugih ustanova Europske unije i mjere država članica na nacionalnoj razini, poput mjera koje je uvela hrvatska vlada.

Potpora zdravstvu

Kako bi naše mjere bile cjelovite, Grupa EIB pojačala je podršku europskom zdravstvenom sektoru. Također smo podržali liječenje i pronalazak cjepiva protiv COVID-19. Niz projekata EIB-a za zdravstvo, istraživanje i razvoj vrijedan pet milijardi eura poduprijet će planirana ulaganja u ključnu zdravstvenu infrastrukturu, opremu, istraživanje i razvoj. U Hrvatskoj to uključuje podršku jednoj od najvećih bolnica i sveučilišnih nastavnih centara u zemlji – KBC-u Rijeka.

EIB djeluje i u neposrednom hrvatskom susjedstvu podupirući zemlje zapadnog Balkana u borbi protiv negativnih učinaka COVID-19. Grupa EIB je s 5,2 milijarde eura podržala mjere Europske unije od dvadeset milijardi eura koje je najavila Europska komisija. Od tog iznosa sedamsto milijuna eura bit će dostupno zapadnom Balkanu za rješavanje neposredne zdravstvene krize, kao i za financiranje manjih poduzeća.

Budućnost nakon pandemije

Nakon prvog mehanizma potpore u borbi s trenutačnom krizom EU će trebati plan oporavka. Grupa ​EIB spremna je pomoći. Treba nam brz oporavak, usredotočen na zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Potpora rješavanju klimatske krize ostaje na našem dnevnom redu i napor koji ulažemo kao klimatska banka Europske unije ostaje čvrst. Gospodarski oporavak mora pomoći Europi povećati i unaprijediti inovacije i konkurentnost. Nije dovoljno vratiti se na pretkrizno 'normalno' stanje. Kao najveći multilateralni zajmodavac na svijetu EIB je jedna od glavnih europskih poluga u postizanju zdravog i snažnog oporavka. Grupa Europske investicijske banke raduje se svom doprinosu u oporavku Europske unije, a posebno Hrvatske.

23. travanj 2024 21:17