Hrvatska
StoryEditor

Ognjen Bagatin: Greške su me koštale preko sedam miliijuna kuna  

14. Studeni 2019.
Predstavljanje timova 12. generacije inkubatora Algebra LAB-a, Ognjen Bagatinfoto Ratko Mavar

Prisutni su u prostorima Algebre u četvrtak nakon dva okrugla stola i četiri predavanja u kojima su Ognjen Bagatin iz poliklinike Bagatin i Julien Coustaury iz Fil Rougea pričali o svojim poduzetničkim putevima i davali savjete potencijalnim poduzetnicima, Nejc Lisac predstavio slovenski Kolektor, a mentorica Petra Stojanov projekt Meet the Garden, saznali imena 12. generacije startupova Algebra Laba. 

Nakon pozdravnih obraćanja člana Uprave Algebre Hrvoja Balena i predavača i suosnivača ZIP-a, Ive Špigela, direktor poliklinike Bagatin je ispričao svoje iskustvo preuzimanja očeve klinike 2008. i njenog pretvaranja u vodeću kliniku u Adriatic regiji. Jedan od mentora svojim skorim učenicima objasnio je da za uspješno poduzetništvo trebaju vizija, upornost, hrabrost i greške, priznavši pritom da su njega vlastite greške koštale više od sedam milijuna kuna. Nakon priče o dogodovštinama na Haitiju, gdje je uvodio prvu mobilnu mrežu i pritom igrao nogomet s predsjednikom, nosio uzi i plaćao policiji da mu čuva trgovine, Coustaury je savjetovao budućim poduzetnicima da uživaju u onom što rade, zaposle najbolje ljude, ne šire poslovanje dok ih tržište ne prisili, ne vezuju se emotivno za startupove, ne gledaju koliko njihovi eventualni poslovni partneri doprinose, nađu stručne ljude za područja u kojima sami nisu stručni te sanjaju velike snove i ostvare ih.

Na prvom okruglom stolu, pak, Lisak, Marijan Mrkonjić iz INA-e i Silvia Hutz iz Oraclea kratko su popričali o suradnji velikih korporacija i malih startupova, dok su na drugom Vuk Vuković (Oraclum), Adriano Žeželić (Hyperion), Rino Duboković (Floornap), veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj Andrew Dalgleish, poduzetnik i investitor Saša Cvetojević te poslovni anđeo Hrvoje Prpić razgovarali o poduzetništvu i domaćoj startup zajednici.

Na kraju je predstavljeno deset startupova koji će od sljedećeg tjedna početi prolaziti mentorski program Algebra Laba. O razvoju dobre ideje u ozbiljnu tvrtku i borbi za naklonost investitora imat će priliku učiti Canvas (platforma za lakši razvoj multiplayer igara), go2farm (aplikacija za povezivanje korisnika s OPG-ovima), Princeza.hr (digitalna agencija za vjenčanja), Sport React (senzorni uređaj za kognitivni razvoj temeljen na internetu stvari), Viibes (aplikacija za savršeno festivalsko iskustvo), Farseer (digitalna platforma za financijsko planiranje i analizu), Amaranth Games (studio za izradu video igara), NoTwo (uređaj koji pretvara ugljik dioksid i metan u kisik), Velebit (vremenske prognoze) te Sylvius (detekcija tumora uz pomoć umjetne inteligencije).

23. travanj 2024 11:22