Hrvatska
StoryEditor

OIE - Norveški Statkraft ulazi na hrvatsko tržište, gradit će solarne i vjetroelektrane

11. Srpanj 2021.
Piše: Antonija Knežević

Norveški Statkraft, jedan od najvećih europskih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, planira širenje na hrvatsko tržište. U Hrvatskoj je potkraj prošle godine osnovao tvrtku Solarcentury (Statkraft je preuzeo tvrtku Solarcentury za 117,7 milijuna funti), a nedavno je i objavio natječaj za voditelja projekata i developera solarnih projekata u Hrvatskoj.

O planovima za Hrvatsku iz Statkrafta nisu željeli detaljno govoriti, odgovorivši samo da su u procesu finalizacije integracije Solarcenturyja i da trenutačno odabiru tim za Hrvatsku koji će biti zadužen za razvoj sunčanih i vjetroelektrana u regiji. Solarcentury d.o.o. ima sjedište u Radničkoj cesti u Zagrebu, a u Sudskom registru je kao osnivač navedena tvrtka SCH Projects Limited iz Velike Britanije.

Osobe ovlaštene za zastupanje su Jacob Davies iz Nizozemske, Barbara Flesche iz Njemačke te Igor Ostrolučanin iz Velike Britanije. Statkraft je inače državna kompanija, koja je u 2020. godini ostvarila prihod od 1,7 milijardi eura i zapošljavala 4500 ljudi u 17 zemalja. Instalirani kapacitet za proizvodnju električne energije Statkrafta prema izvješću iz 2020. godine iznosi 19 GW, od čega je 11,6 u Norveškoj. 

15. travanj 2024 01:52